Compania controlată de Dan Adamescu arată că decizia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) prin care la Astra Asigurări a fost introdusă administrarea specială era luată de înainte de demararea „controlului inopinat” la compania de asigurări.
„Încă înainte de data începerii controlului care a dus la decizia din data de 18.02.2014, decizia reprezentanților ASF era luată, controlul neavând un caracter real și neurmărind adoptarea unor măsuri benefice societății, ci preconstituirea unui înscris pentru a justifica măsura abuzivă hotărâtă încă din data de 20 ianuarie 2014, astfel cum rezultă din minuta întâlnirii din acea data, care a avut loc la sediul ASF și în cadrul căreia presedintele ASF aducea la cunoștință reprezentanților societății decizia ASF de a institui administrarea specială”, adaugă TNG România.
TNG Romania acuză „destabilizarea Astra Asigurări prin adevărate acțiuni criminale” și amenință că va acționa pentru tragerea la răspundere a persoanelor care se fac vinovate.
„TNG în calitate de acționar caruia i-au fost vătămate grav drepturile, inclusiv dreptul de proprietate, drept ce este garantat prin art. 1 din Protocolul 1 a CEDO în ceea ce privește proprietatea acționarilor semnificativi, va acționa prin toate mijloacele pentru restabilirea legalității și atragerea răspunderii persoanelor care se fac vinovate pentru destabilizarea Astra Asigurări prin adevărate acțiuni criminale”, se arată într-un comunicat TNG România.
TNG România consideră că decizia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) din 18 februarie prin care a dispus deschiderea procedurii de redresare financiară a Societății de Asigurare-Reasigurare Astra, suspendarea drepturilor de acționar al TNG Romania și numirea a KPMG Advisory ca administrator special este „nelegală, excesivă și cu depășirea prerogativelor stabilite de lege”.
Comunicatul arată că Astra a adoptat și a prezentat Autorității un plan de măsuri care prevede, inclusiv o majorare de capital compusă dintr-un aport al acționarilor existenți și din fuziunea cu societatea achiziționată AXA România, care va determina creșterea capitalului Astra cu peste 150 milioane de lei.
„Astra a solicitat Autorității în repetate rânduri să aibă în vedere acest plan de măsuri, însă răspunsul la acest plan de măsuri a venit abia după deschiderea procedurii de redresare financiară”, potrivit TNG Romania.
Compania spune despre controlul „pretins inopinat” al ASF care a adus la instituirea redresării financiare asupra societății Astra că a fost demarat în momentul notificării intenției de preluare a companiei Axa România.
„Societatea a depus, la data 28.11.2013, în fața Autorității documentele relevante cu privire la achiziție, în vederea evaluării potențialului achizitor și a proiectului de achiziție de către ASF. Deși cadrul legal instituie Autorității un termen de 60 zile în care aceasta să se pronunțe pe cererea de autorizare a fuziunii, Autoritatea a amânat succesiv acest termen pâna la data în care a dispus măsura intrării în redresare financiară față de Astra”, arată sursa citată.
Compania controlată de Dan Adamescu arată că decizia ASF referitoare la Astra era luată de înainte de demararea controlului la Astra.