Oricine a pus ochii pe piața imobiliară în ultimele două decenii va ști că în multe țări, nu doar în Statele Unite, a devenit mult mai dificil să cumperi o casă.
Dar un nou raport etichetează și mai multe orașe mari drept „inaccesibile” pentru persoanele cu venituri mici.
Orașele americane de pe Coasta de Vest și Hawaii au ocupat cinci dintre primele 10 poziții ale celor mai inaccesibile orașe, conform raportului anual Demographic International Housing Affordability. Studiul a fost efectuat în ultimele două decenii.
Cele mai scumpe orașe din SUA sunt în California, unde este aproape imposibil să cumperi o locuință în San Jose, Los Angeles, San Francisco și San Diego dacă nu ești milionar în dolari.
Prețurile la locuințele din Honolulu, capitala statului american Hawaii, au crescut în ultimele decenii, poziționându-se pe locul 6.
Australia este singura altă țară în afară de SUA care domină lista „orașelor inaccesibile pentru săraci”, condusă de Sydney și orașele din sudul Melbourne din Victoria, precum și de Adelaide din Australia de Sud. Din Canada, atât Vancouver, cât și Toronto, fac parte din clasament.
Dar în fruntea clasamentului global se află Hong Kong, centrul financiar asiatic compact, cunoscut pentru apartamentele sale minuscule și chiriile foarte mari, scrie CNN.
Hong Kong are cea mai scăzută rată de împroprietărire a locuințelor dintre toate orașele chestionate. Prețurile locuințelor au scăzut în timpul pandemiei în 2020, când guvernul comunist de la Beijing a închis accesul la oraș și a impus o politică zero-Covid.