Prima pagină » Economic » TOP 27 – Cu cât se plătește o oră de muncă în țările din UE. Pe ce loc este România

TOP 27 – Cu cât se plătește o oră de muncă în țările din UE. Pe ce loc este România

TOP 27 - Cu cât se plătește o oră de muncă în țările din UE. Pe ce loc este România

Un angajat cu normă întreagă din Statele Unite lucrează 36,4 ore pe săptămână. 

Asta înseamnă că în medie, angajații din SUA lucrează cu aproximativ 10 ore pe an mai mult decât cei din UE.

TOP 27 – Costul unei ore de muncă în UE

În 2023,  costul mediu al unei ore de muncă în Germania a fost de 41,90 euro, aceasta poziționându-se pe locul cinci.  Costurile muncii în Germania au crescut semnificativ în ultimul an, deși nu la fel de abrupt ca în 2022.

Motivul principal pentru această creștere au fost salariile mai mari, determinate de costurile crescute pentru energie și alimente, așa cum a raportat Fundația Hans-Böckler, asociată cu sindicatele.

În sectorul privat din Germania, creșterea medie a fost de 5%. La nivelul UE, costurile muncii au crescut cu 5,6 procente în 2023.

Cum arată situația în Europa de Est?

În toate țările est-europene membre UE, creșterile au fost de 2%. Ungaria și România au fost în frunte, cu o creștere de 17,3 procente. Cu toate că Ungaria și România au înregistrat creșteri semnificative, costul unei ore de muncă în aceste țări este încă mult sub media UE.

Media costului unei ore de muncă în UE este de 31,60 euro, în timp ce în Ungaria este de 13,30 euro și în România de 10,80 euro. Cel mai mic cost se regăsește în Bulgaria, cu 9,20 euro pe oră.

Studiul include în costurile muncii nu doar salariul brut, ci și contribuțiile angajatorului la asigurările sociale, cheltuielile pentru formare și perfecționare, precum și impozitele considerate costuri de muncă. Institutul a folosit cele mai recente date disponibile de la Eurostat, agenția de statistică a UE.

Sursa: Ziarul Românesc 

Citește și: Românii muncesc mai mult decât germanii, dar productivitatea este sub media UE

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele

Citește și