Top 50 al celor mai mari mine și zăcăminte de aur din lume. Pe ce loc se află aurul României. Estimările rezervelor de la Roșia Montană, Bucium și Certej

Publicat: 06/08/2012, 11:01
Actualizat: 29/07/2014, 17:57

Zăcămintele de aur din România figurează într-o top al celor mai mari mine și zăcăminte de metal scump din lume, publicat recent deNatural Resources Holdings.

Natural Resources Holdings a realizat un raport ce cuprinde un top 50 al minelor în producție și al zăcămintelor neexploatate și care avertizează cu privire la reducerea, în următorii ani, a rezervelor exploatabile de aur din lume.

Dintr-o listă inițială de 1.896 de companii, autorii raportului au identificat 212 entități – publice, private – care dețin 439 de zăcăminte de aur ce conțin fiecare peste un milion de uncii Troy (o uncie Troy este echivalentul a 31,1 grame), se arată în raportul „Clasamentul minelor și depozitelor de aur 2012″, realizat de NRH Research.

„Scopul nostru este de a identifica zăcăminte neexploatate sau mine aflate în producție care dețin peste un milion de uncii Troy de resurse in-situ respectând standarde în domeniu, precum CIM NI 43-101, JORC sau SAMREC”, precizează autorii raportului.

Din cele 439 de mine și zăcăminte având fiecare peste un milion de uncii de aur, numai 189 sunt în producție și au ca proprietari companii cu o valoare de piață de peste 1,8 miliarde de dolari.

Sursa: NRH

Autorii raportului notează că Pebble (depozit de aur în SUA, Alaska), Reko (Pakistan), Donlin (SUA), KSM (Canada) și Roșia Montană (România), care reprezintă aproape 20% din depozitele de aur neexploatate cuprinse în raport, sunt „puțin probabil să devină mine pentru 10-30 de ani”.

Sursa: NRH

Pe primul loc în top 50 mondial al zăcămintelor neexploatate, după resursele in situ, se află depozitul Pebble, din SUA, Alaska, aflat în proprietatea Northern Dynasty/Anglo American și estimat la 107,3 milioane uncii. Pe poziția a doua se află depozitul KSM, din Canada, deținut de Seabridge Gold, și evaluat la 63,79 milioane de uncii, urmat de Natalka, un depozit situat în Rusia, estimat la 58,95 de milioane de uncii și aflat în proprietatea Polyus Gold.

Zăcământul de la Roșia Montană, al companiei Gabriel Resources, se situează pe locul 17 în top 50 mondial al zăcămintelor neexploatate, după resursele in situ, din punct de vedere al conținutului în uncii Troy, fiind evaluat la 18,5 milioane de uncii de aur.Un alt zăcământ din România, din Rovina (Hunedoara) – al Carpathian Gold, prin subsidiara sa Samax România – este estimat la 6,96 milioane uncii de aur și ocupă poziția 47 în clasament.

Roșia Montană Gold Corporation, care dezvoltă proiectul minier de la Roșia Montană, din Munții Apuseni, având costuri proiectate de un miliard de dolari, estimează că va extrage 626.000 de uncii Troy de aur pe an timp de cinci ani de la inaugurarea minei, potrivit Ziarului Financiar. O uncie Troy este echivalentul a 31,1 grame de aur.

În topulcelor 439 de mine și zăcăminte (după resursele in situ), zăcământul de la Roșia Montană ocupă locul 38, iar cel de la Rovina, locul 104. Pe locul 184 se situează zăcământul de la Certej, al companiei El Dorado, evaluat la 3,83 milioane de uncii de aur.

Gabriel Resources mai deține și un alt zăcământ în România, la Bucium, evaluat de același raport la 1,8 milioane de uncii Troy, și care ocupă poziția 332 în clasamentul celor 439 de mine și zăcăminte.

Cine este NRH

Natural Resource Holdings se axează pe achiziția, dezvoltarea și deținerea de resurse naturale cu potențial pe termen lung. Din 2008, NRH a achiziționat șase depozite în America de Nord care conțin 1,58 milioane de uncii de aur, 60 de milioane de uncii de argint, 280 de milioane de tone de minereu de fier.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fată din București și-a dat părinții în judecată pentru bani. Vrea să fie întreținută...
BAC 2024 | Subiecte dificile la fizică, informatică, chimie și biologie
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
Rușii folosesc "asaltul cu carne", o nouă tactică brutală pentru a înainta și a epuiza...
Ilie Năstase s-a despărțit de Ioana: 'Durere mare…'. A plecat singur în Cehia, cu lacrimi...
Transformarea-ȘOC a unei femei! Cu aceste trucuri SIMPLE, EA a slăbit 50 de kg. Nu...
Subiecte Bac 2024 - Geografie. Ce au avut de rezolvat elevii de clasa a 12-a...
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a...
Incendii de proporții pe insula Thassos, destinația preferată a românilor. Ce trebuie să faceți dacă...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Șoferii au voie să refuze etilotestul și drugtestul. Ce pot face polițiștii în continuare
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
FRUMUSEȚEA nu aduce FERICIRE. Ce se întâmplă cu oamenii care ARATĂ prea BINE?
România, cea mai nouă forță a Europei. Alianța care ne pune pe harta lumii. S-a...
Aberația cu testul antidrog, criticată și de polițiști. Modificarea la Codul Rutier care te lasă...
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat!...
Dana Roba o critică dur pe Emily Burghelea după accidentul din Mauritius: ”Mi se pare...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, de ce ai copiat la tema asta?
Un uter artificial poate crește pui de rechin timp de aproape un an
×