Noile modificări aduse Codului de procedură fiscală au efecte atât pozitive, dar și negative asupra contribuabililor începând cu 1 ianuarie. Specialiștii în fiscalitate de la EY România au selectat cele mai importante modificări ce vizează firmele.
1. Inspecția fiscală.O veste bună ține de încetarea inspecției fiscale în situația în care aceasta depășește dublul duratei legale de desfășurare. ” Totuși, în cazul marilor contribuabili, o inspecție fiscală nu va putea depăși 1 an și șase luni, având în vedere posibilitatea de suspendare a inspecției doar pe o perioadă de maxim 6 luni”, precizează experții de la EY România.
2. Penalitatea de nedeclarare. Un impact negativ îl reprezintă introducerea penalității de nedeclarare, neexistând o diferențiere între nedeclarare și sub-declarare. Astfel, nivelul accesoriilor pentru stabilirea de sume suplimentare la plată prin decizie de impunere ajunge din nou la 0,1% pe zi de întârziere, adică 36% pe an.
3. Rambursarea TVA.„Termenul legal în care urmează să se efectueze rambursarea TVA a fost majorat de la 45 de zile la 90 de zile în situația soluționării unui decont de TVA cu control anticipat. Mai mult, termenul de 90 de zile poate fi prelungit la rândul său cu încă 6 luni în situația în care este necesară verificarea declarațiilor efectuate în sistemul VIES (sistemul de schimb de informații privind TVA – n.n.) sau sunt necesare informații de la autoritățile fiscale din alte state. Se ajunge astfel la un termen legal de 9 luni în care se poate soluționa o cerere de rambursare a TVA, fără posibilitatea pentru contribuabil de a cere dobânzi pentru rambursarea cu întârziere a TVA”, precizează Emanuel Băncilă, liderul practicii de dispute și litigii fiscale din cadrul Radu și Asociații, casa de avocatură asociată EY în România.
4. Termenul de prescripție.O nouă modificare importantă privește curgerea termenului de prescripție a dreptului organului de inspecție fiscală de a stabili obligațiile fiscale. „Astfel, dacă până acum termenul de 5 ani curgea de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care s-a născut creanța fiscală, existând diferențe semnificative între contribuabili și autoritățile fiscale în interpretarea momentului la care se considera că s-a născut creanța fiscală, prin modificările aduse s-a dorit o clarificare a acestui moment, stabilindu-se că dată de început a termenului de prescripție data de 1 iulie a anului următor celui pentru care se datorează obligația fiscală”, se arată în comunicatul de la EY România.
„Rezultă că, pentru taxele și impozitele pentru care baza impozabilă se stabilește anual – impozit pe venit, impozit pe profit -, autoritatea fiscală va putea efectua inspecția fiscală și stabili obligații fiscale într-un interval de 5 ani și 6 luni de la stabilirea acesteia (încheierea exercițiului financiar), iar pentru taxe și impozite pentru care baza impozabilă se stabilește lunar (TVA), termenul poate fi și de 6 ani și 4 luni de la data stabilirii bazei impozabile (de exemplu pentru taxa aferentă lunii ianuarie)”, a menționat Lucian Tănase, manager în cadrul Radu și Asociații, casa de avocatură asociată EY în România.
5. Procedura de contestare. În ceea ce privește procedura de contestare, modificările aduse prin Noul Cod de procedură fiscală reușesc, în mare măsură, să rezolve o serie de probleme practice, consideră experții de la EY România.
„În primul rând, contribuabilul va dispune de un termen de 45 de zile pentru formularea contestației fiscale – termen mai generos față de actuala reglementare, care permite astfel o pregătire mai temeinică a argumentației fiscale și juridice precum și identificarea eventualelor probe noi ce ar putea fi folosite împotriva actului contestat. În al doilea rând, salutăm introducerea unei prevederi ce permite contribuabilului să solicite să-și susțină verbal contestația fiscală în fața organului de soluționare. Pe de altă parte însă, Noul Cod de procedură fiscală nu a mai preluat textul ce permitea contribuabilului să conteste inclusiv „lipsa actului”, aspect ce poate genera interpretări contrare și viitoare dispute între contribuabil și autorități”, a explicat Alex Slujitoru, manager în cadrul Radu și Asociații, casa de avocatură asociată EY în România.