Prima pagină » Economic » Topul băncilor centrale care au realizat cele mai mari tranzacții cu aur în 2012. Care a fost politica BNR în ultimii 10 ani

Topul băncilor centrale care au realizat cele mai mari tranzacții cu aur în 2012. Care a fost politica BNR în ultimii 10 ani

Cererea de aur la nivel mondial în al doilea trimestru a fost evaluată la 990 de tone.

Băncile centrale de la nivel mondial au cumpărat 157,5 tone de aur în trimestrul al doilea din acest an, mai mult decât dublu față de același interval din 2011. Este cea mai mare achiziție trimestrială de aur a băncilor centrale de după trimestrul al doilea din 2009, când instituțiile bancare au atins statutul de cumpărător net.

Achizițiile/vânzările de aur ale băncilor centrale (tone), în primele șase luni din 2012:

Sursa: CMA

În prima jumătate a acestui an, băncile centrale au cumpărat 254,2 tone de aur, față de 203 tone în aceeași perioadă din 2011.

Anumite bănci și-au făcut publică intenția de a-și majora rezervele de aur. Un astfel de exemplu este banca centrală din Kazahstan, care a anunțat în iulie că și-a majorat ținta de achiziție pentru acest an, de la 24,5 tone la 26 tone.

Rusia joacă un rol din ce în ce mai important pe piața metalului prețios, datorită industriei bijuteriilor. Rusia a fost în 2011 a patra cel mai mare piață a bijuteriilor și al patrulea mare producător de aur din lume. Banca centrală a Rusiei este a opta în lume după rezervele de aur pe care le are, în ultimii cinci ani acestea dublându-se.

Banca Națională a Ucrainei a accelerat programul de achiziții de mici cantități de aur pe care l-a avut în ultimii ani. Cantități mici de aur au cumpărat și alte bănci centrale din Europa și America de Sud, între care Serbia (0,2 tone aur), Guatemala (0,2 tone) și Kirghistan (0,1 tone).

Politica BNR din ultimii 10 ani în domeniul tranzacțiilor cu aur

În ultimii 10 ani Banca Națională a României (BNR) nu a făcut achiziții sau vânzări semnificative de aur, relevă un raport al Consiliului Mondial al Aurului (CMA). Singura mențiune referitoare la BNR în datele CMA relevă faptul că, în octombrie 2007, rezerva de aur a Băncii Naționale a României (BNR) a scăzut cu o tonă de aur.

De altfel, la acea dată BNR a precizat, printr-un comunicat, că rezerva de aur a scăzut cu o tonă, ajungând la 103,7 tone în urma unei „redefiniri a rezervei de aur” care a inclus doar aurul standard, potrivit normelor internaționale. Deși a scăzut, în condițiile evoluțiilor prețurilor internaționale, BNR preciza, în noiembrie 2007, că valoarea rezervei de aur a crescut la 1,807 miliarde euro. „În luna octombrie a avut loc o redefinire a rezervei de aur, care, în conformitate cu prevederile internaționale trebuie să includă numai aur standard”, se preciza atunci în comunicatul BNR.

Cumpărările/vânzările de aur ale băncilor centrale în semestrul al doilea din 2007 (tone):

Cum a evoluat cererea și prețul aurului la nivel mondial

Cererea de aur la nivel mondial în al doilea trimestru a fost evaluată la 990 de tone, cantitate estimată la 51,2 miliarde de dolari, în scădere cu 7% față de aceeași perioadă a anului trecut și cu 10% mai mică față de primul trimestru din acest an.

Raportul CMA menționează că cererea de aur în domeniul bijuteriilor, al investițiilor și în sectorul tehnologiei a fost în scădere, în schimb a existat o majorare a cererii din partea băncilor centrale. India și China au o influență puternică pe piața aurului, împreună totalizând 45% din cererea de aur la nivel mondial.

Prețul mediu al aurului a fost de 1.609,49 dolari pe uncie în trimestrul al doilea din 2012, cu 7% peste media din același interval din 2011.

Pe primul semestru din acest an, cererea de aur de 2.090,8 tone a fost cu 5% mai mică decât anul anterior.

Citește și