Banca Transilvania, al treilea jucător de pe piața locală, s-a detașat anul trecut în topul celor mai mari profituri pe piața locală, după preluarea VolksÂbank, banca din Cluj afișând la indicatorul profit pe angajat cea mai mare valoare, de peste 350.000 lei. UniCredit, plasată pe locul cinci după active, are cele mai mari active pe angajat, de circa 10 mil. lei.
Cea mai mare bancă de pe piața locală după active, BCR, se plasează pe locul secund din punctul de vedere al numărului de angajați, precum și din perspectiva eficienței, respectiv a activelor pe angajat și a profitului pe angajat în topul celor mai mari instituții de credit. Liderul pieței bancare românești avea la sfârșitul anului trecut un număr de 7.065 de angajați.
BCR a înregistrat 8,4 mil. lei active pe salariat. Iar angajații celei mai mari bănci locale au generat anul trecut un profit individual de peste 136.000 lei. În 2008, cea mai mare bancă din România avea 12.200 de angajați și 560 de sucursale.
BRD-SocGen, plasată pe locul doi în sistem, are cei mai mulți angajați, numărul depășind 7.700. Banca conÂtroÂlată de francezi intră pe locul patru în topul activelor/angajat și pe locul cinci după profitul/angajat, notează
ZF.
CEC Bank, singura bancă de top 10 rămasă în portofoliul statului, situaÂtă pe locul șase în topul după acÂtive, stă cel mai prost atât la actiÂve/angajat, cât și la profit/ angajat. CEC Bank are peste 6.200 de angajați și cea mai extinsă rețea teritorială, cu un număr de 1.058 de unități.
Cele mai mari șase bănci de pe piața locală după active au circa 36.000 de angajați, reprezentând peste 60% din numărul total al salariaților din sistemul bancar.
La sfârșitul anului trecut erau 55.928 de salariați la nivelul întregului sistem bancar, iar numărul sucursaÂlelor și agențiilor bancare a coborât sub 5.000, potrivit datelor BNR. În 2008 infrastructura industriei bancare atingea apogeul, rețelele teritoriale ajungând la un record de 6.552 de sucursale și agenții în care lucrau peste 71.600 de angajați.