Prima pagină » Economic » Topul celor mai mari 10 datornici la stat. Cu cât s-ar reduce deficitul bugetului de pensii de stat dacă „marii contribuabili” și-ar plăti restanțele

Topul celor mai mari 10 datornici la stat. Cu cât s-ar reduce deficitul bugetului de pensii de stat dacă „marii contribuabili” și-ar plăti restanțele

Cei mai mari 10 datornici către bugetul general consolidat, dintre care opt sunt companii de stat, aveau de plătit, la jumătatea anului, restanțe în valoare de 3,1 miliarde de euro reprezentând taxe, impozite și contribuții la bugetele de pensii, șomaj și sănătate, potrivit datelor făcute publice de Agenția Națională pentru Administrare Fiscală (ANAF).

Cei mai mari 10 datornici către bugetul general consolidat, dintre care opt sunt companii de stat, aveau de plătit, la jumătatea anului, restanțe în valoare de 3,1 miliarde de euro, reprezentând taxe, impozite și contribuții la bugetele de pensii, șomaj și sănătate, potrivit datelor făcute publice de Agenția Națională pentru Administrare Fiscală (ANAF).

În total, companiile încadrate de Fisc în categoria „Mari contribuabili” aveau de plătit la data de 30 iunie 2012 datorii de peste 3,88 miliarde de euro, respectiv 2,7% din PIB. Circa 30% dintre aceste restanțe îi revin Companiei Naționale a Huilei (CNH). Gigantul de stat a avut anul trecut afaceri de peste 110 milioane de euro și pierderi în valoare de 99,3 milioane de euro, reiese din datele Ministerului Finanțelor Publice (MFP).

Contribuțiile CNH restante la șomaj reprezintă 15% din bugetul asigurărilor de șomaj pentru anul în curs, respectiv din 517 milioane de euro (2,2 miliarde de lei, la cursul pe baza căruia s-a fundamentat bugetul – 4,3 lei/euro). Practic, din datoriile CNH s-ar putea plăti echivalentul a peste 44.100 de îndemnizații medii de șomaj timp de un an, reiese din estimările gândul care au luat în calcul un ajutor mediu de șomaj de 500 de lei pe lună.

Companiile conduse de „regii asfaltului” au datori de milioane de euro la bugetul de stat

În lista datornicilor la stat se regăsesc și companiile controlate de așa-numiții „regi asfaltului”. Grupul de firme Romstrade, patronat de omul de afaceri Nelu Iordache, avea datorii de peste 13,6 milioane de euro la jumătatea anului. Pe locul 12 în topul companiilor cu cele mai mari restanțe la plata impozitelor și a taxei pe valoare adăugată se află și compania petrolieră MOL Romania Petroleum Products, cu datorii de circa 15,7 milioane de euro.

În ceea ce privește obligațiile restante la bugetul de pensii de stat, suma totală pe care o datorează statului cele 262 de companii considerate „Mari contribuabili” se ridică la 0,9 miliarde de euro. Dacă aceste obligații ar fi achitate, suma ar fi suficientă pentru a acoperi o treime din deficitul bugetului asigurărilor sociale pe 2012, estimat la circa trei miliarde de euro în condițiile în care execuția bugetară din a doua jumătate a anului va evolua similar cu cea din primele șase luni.

În total, cele opt companii de stat care figurează în topul datornicilor aveau la jumătatea anului restanțe în valoare de 2,3 miliarde de euro la cele patru bugete, respectiv 61,7% din suma totală a obligațiilor financiare nerespectate de „marii contribuabili”.

Click pe imagine pentru a mări

Notă: Sumele au fost transformate în euro la cursul de 4,46 lei/euro, cursul mediu afișat de Banca Națională a României pentru luna iunie // Sursă date: ANAF

Care sunt măsurile luate de guvern pentru reducerea datoriilor companiilor de stat

În primăvară, guvernul a avizat începerea procedurii de anulare a datoriilor acumulae de CFR SA până la sfârșitul anului trecut prin conversia acestora în acțiuni. O ordonanță de urgență aprobată de Executiv la începutul lunii aprilie prevedea anularea unor datorii către bugetul consolidat și fondul de risc în valoare de 917 milioane de euro. La nivelul lunii iunie, CFR SA avea datorii de circa 835,5 milioane de euro, potrivit datelor ANAF.

CFR Marfă, pe locul patru în topul datornicilor, cu restanțe totale de 179,1 milioane de euro, se află pe lista companiilor de stat pentru care guvernul s-a angajat să recruteze manageri din mediu privat. Totodată, pentru a eficientiza activitatea companiei autoritățile române și-au asumat vânzarea pachetului majoritar de acțiuni.

Două companii private au intrat în topul celor mai mari zece datornici la stat

Singurele două companii private care figurează în topul celor mai mari datornici la stat sunt producătorul român de tutun Galaxy Tobacco, fosta Societate Națională Tutunul Românesc, cu o datorie totală de 0,65 miliarde de euro și European Food, deținută de frații Viorel și Ioan Micula, cu o datorie totală de 51,8 de milioane de euro.

Galaxy Tabacco a câștigat în luna mai un proces cu ANAF în care statul pretindea în sarcina companiei impozite și taxe neachitate de circa 500 milioane lei, sumă dublată ulterior prin majorări de întârziere. Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție este irevocabilă, astfel că statul va fi nevoit să se conformeze și să înceteze demersurile pentru încasarea sumelor pretinse, potrivit Mediafax.

Trei dintre companiile aflate în topul datornicilor sunt în administrare specială, respectiv CNH, Societatea Națională „Îmbunătățiri Funciare” și Uzina Mecanică Sadu, pentru alte trei companii, mai exact pentru Galaxy Tabacco, CFR SA și Poșta Română s-au acordat înlesniri la plată, restul companiilor din top aflându-se în procedură de executare silită.

Citește și