Topul celor mai reclamate agenții de turism în 2012. De ce s-au plâns românii la Protecția Consumatorilor
Românii care vor să își achiziționeze pachete turistice către diferite destinații din țară și din străinătate trebuie să acorde o atenție deosebită agențiilor de turism cărora li se adresează pentru obținerea unor astfel de servicii.
De la începutul anului 2012 și până în prezent la Comisariatul pentru Protecția Consumatorilor al Municipiului București (CPCMB), aflat în subordinea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), au fost primite 119 reclamații din partea clienților nemulțumiți de serviciile oferite de agențiile de turism, conform datelor transmise gândul.
Plângerile depuse de către clienții care au întâmpinat neplăceri au vizat 28 de operatori economici.
Primul loc al topului celor mai reclamate agenții de turism, în perioada 1 ianuarie – 26 iunie, este ocupat de Shell Tour, o agenție ai cărei proprietari au fost și sancționați în urma controalelor inspectorilor ANPC cu suma de 30.000 de lei.
La polul opus, 12 dintre cei 28 de operatori economici au fost reclamați la ANPC doar o singură dată, în prima jumătate a acestui an.
Printre nemulțumirile clienților s-au numărat schimbarea locului de cazare, probleme legate de condițiile igienico-sanitare sau de transport, dar și informarea cu privire la ora zborului și la conținutul meniurilor.
Top 10 cele mai reclamate agenții de turism în 2012
1. Shell Tour – 19 plângeri
2. Rex Travel – 16 plângeri
3. Big Travel – 12 plângeri
4. Concept Travel – 9 plângeri
5. Queen Travel – 8 plângeri
6. Europa Travel – 6 plângeri
7. Cara Travel – 5 plângeri
8. Virgin Tour – 4 plângeri
9. World Travel Experience – 4 plângeri
10. Cristian Tour – 3 plângeri
În urma controalelor efectuate, inspectorii autorității au constatat faptul că reclamațiile depuse au fost întemeiate doar în cazul a patru agenții de turism, mai exact Shell Tour, Big Travel, Rex Travel și Queen Travel.
Plângerile care au vizat acești patru operatori economici au cuprins aspecte privind anularea excursiilor contractate de către turiști și nereturnarea contravalorii pachetelor turistice achiziționate, în ciuda faptului că ei nu au beneficiat de acestea.
Inspectorii ANPC au sesizat, în urma verificărilor realizate, atât reprezentanții Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT), cât și pe cei ai serviciului de investigare a fraudelor din cadrul Poliției Capitalei în legătură cu neregulile de la cele patru agenții de turism.
Pe lângă sancțiunea contravențională dată proprietarilor Shell Tour, pentru impiedicarea controlului inspectorilor autorității, a fost amendat, tot cu suma de 30.000 de lei, și administratorul firmelor Big Travel și Rex Travel, pentru afectarea intereselor economice ale clienților.
În cazul Queen Travel, plângerea a fost redirecționată către MDRT și către Poliția Capitalei.
Reprezentanții Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT) au exclus, de asemenea, din rândul celor peste 800 de membrii opt operatori economici. Motivul pentru care a fost luată această hotărâre este nerespectarea statutului și codului de etică.
Agențiile excluse din cadrul ANAT au fost Rex Travel, Big Travel, Premium Holidays, Sfara Tours, Ali Baba Tour, Universal Turism, Apyas International și Virgin Tours.
În 2011, cele mai mari agenții de turism din România au fost Happy Tour, Eximtur și Perfect Tour, ele înregistrând cifre de afaceri de 143,4 milioane lei, respectiv 115,7 milioane lei și 87,3 milioane lei.