Prima pagină » Economic » Topul destinațiilor preferate de românii care primesc tichete de vacanță

Topul destinațiilor preferate de românii care primesc tichete de vacanță

Topul destinațiilor preferate de românii care primesc tichete de vacanță
Principalele sectoare unde angajatorii oferă personalului tichete de vacanță sunt cele de industrie chimică și metalurgică, de distribuție și de servicii.

Stațiunile montane și cele balneare ocupă primele poziții în topului preferințelor românilor care primesc din partea angajatorilor tichete de vacanță. De asemenea, 23% dintre cei care au primit astfel de tichete în ultimul an le-au utilizat pentru turism urban, potrivit unei cercetări Sodexo, unul dintre jucătorii de pe piața românească a tichetelor.

Totodată, mai mult de jumătate dintre cei care beneficiază de astfel de tichete sunt salariați ai unor companii mari, cu peste 1.000 de angajați, ei fiind urmați apoi de cei din firmele cu peste 500 de angajați (21%).

Principalele sectoare unde angajatorii oferă personalului tichete de vacanță sunt cele de industrie chimică și metalurgică, de distribuție și de servicii.

Topul destinațiilor preferate de angajații cu tichete de vacanță

1. Valea Prahovei, Brașov: 21%

2. stațiunile balneare: 19%

3. stațiunile de pe litoral: 17%

4. București: 10%

Românii preferă, de asemenea, să viziteze mănăstiri, să meargă în vacanță în orașul Sibiu sau să se relaxeze în Maramureș sau în Delta Dunării.

„Pe lângă faptul că tichetele de vacanță beneficiază în prezent de cea mai importantă facilitate fiscală din categoria beneficiilor extrasalariale, de 4.800 de lei pe an pe angajat, acestea reprezintă și un instrument eficient de motivare a angajațiulor din companiile private. Echivalentul în bani al aceleiași recompense poate fi mai ușor direcționat către nevoile zilnice ale beneficiarului, altele decât petrecerea timpului liber”, explică Jean Istasse, Director General Sodexo Soluții pentru Motivare.

Pentru sumele de bani acordate sub forma tichetelor de vacanță, angajatorii sunt scutiți integral de la plata contribuțiilor sociale. Spre exemplu, cei care acordă tichete de vacanță în cuantum de 4.500 de lei au cheltuieli totale mai mici cu 2.422 de lei decât dacă ar opta pentru acordarea aceleiași sume în bani.

„Pentru sumele primite în tichete de vacanță în limitele stabilite prin legem angajatorul plătește numai impozitul pe venit de 16%, beneficiind, în acest fel, de o putere de cumpărare mai mare cu 54% decât dacă ar primi echivalentul valoric al acestora în bani”, se mai explică în comunicatul Sodexo.

Citește și