Anul viitor, cele mai mari salarii medii din ministere vor fi obținute de angajații Ministerului Afacerilor Externe, unde cei peste 2.200 de angajați vor avea salarii medii de circa 10.300 de lei net pe lună, cu 12% mai mari decât în 2017, arată calculele ZF pe baza informațiilor din proiectul de buget pe 2018 de pe site-ul Ministerului de Finanțe. Astfel, diplomații, consulii, angajații institutelor culturale din alte țări, precum și funcționarii locali care lucrează în acest minister au cele mai mari salarii medii din rândul ministerelor.
MAE susține însă că „prin comparație cu activitatea angajaților altor ministere și instituții publice din România, activitatea salariaților Ministerului Afacerilor Externe se desfășoară, pe de o parte în țară, în Centrala MAE, iar pe de altă partea în cadru misiunilor diplomatice, oficiilor consulare și institutelor culturale din Serviciul Exterior. Conform prevederilor legale în vigoare, drepturile salariale sunt stabilite în lei în țară, și în valută în Serviciul Exterior”.
„În prezent, din totalul salariaților MAE, o treime își desfășoară activitatea în țară, unde salariul mediu net este de 5.490 de lei net lunar, incluzând toate sporurile prevăzute de legislația în vigoare. Datele actuale, reale, pot fi consultate pe site-ul MAE. Valoarea de „10.300 lei lunar net” menționată în cadrul articolului ca salariu mediu pentru anul 2018 reprezintă în fapt o valoare matematică, ipotetică pentru proiecția bugetară, prin raportarea fondului total de salarii la numărul total de personal, inclusiv salariile pentru personalul trimis în misiune permanentă în străinătate, generând astfel un salariu net fără corespondent în realitate”, precizează MAE.
Pe locul doi în topul celor mai bine plăÂtiți angajați din ministere vo fi procurorii, aÂvând în vedere că în cadrul Ministerului PuÂblic – unde lucrează peste 6.200 de angajați – saÂÂlariul mediu va fi de aproape 8.700 de lei net pe lună în 2018. Salarii mari, de peste 8.600 de lei net pe lună, sunt bugetate și penÂtru cei 321 de angajați ai Ministerului penÂtru MeÂdiul de Afaceri, Comerț și AntreÂpreÂnoÂriat.
„Salariile medii nu reflectă întotdeauna realitatea din cadrul ministerelor, îmi aminÂtesc de oameni din Secretariatul General al Guvernului care se îmbulzeau să meargă să lucreze în aparatul de lucru al Ministerului Sănătății, pentru că știau că acolo se oferă cele mai mari salarii. În miÂnisÂter sunt salarii incredibile, iar cadrele meÂdiÂcaÂle sunt plătite prost. Pe de altă parte, în unele ministere, cum este cel al românilor de pretutindeni, sunt puțini salariați și maÂjoÂriÂtatea sunt șefi, de aceea media salariilor este mai mare”, a explicat Adrian MoÂraru, diÂrecÂtorul Institutului pentru Politici Publice.
ZF nu a putut face o medie a salariilor din cadrul Ministerul Sănătății și Ministerului Educației, deoarece numărul de angajați și bugetele de salarii sunt împărțite între administrația centrală și administrațiile locale.
La polul opus, cu cele mai mici salarii din ministere, sunt cei peste 430 de angajați din Ministerul Culturii, care vor câștiga, în medie, câte 2.700 de lei net pe lună în 2018.
Citește continuarea în Ziarul Financiar