Tot mai mulți români aleg să treacă de la ROBOR la IRCC. Care sunt riscurile și avantajele la care trebuie să se aștepte clienții băncilor

Publicat: 11 07. 2022, 19:35
Sursa foto: Shutterstock

Tot mai mulți români reclamă faptul că indicele ROBOR s-a triplat în acest an, iar ratele la bănci au explodat. Varianta prin care îți poți reduce rata la un credit imobiliar chiar și cu câteva sute de lei este trecerea la IRCC. Această mutare vine atât cu avantaje cât și cu dezavantaje.

Dezavantaje:

Analiștii susţin că această trecere poate fi un risc pentru că odată făcută, veţi rămâne cu acest indice până la sfârşitul creditului. Odată schimbat indicele veți rămâne cu el, până la sfârşitul creditului, indiferent de fluctuațiile apărute pe parcurs iar refinanțarea poate costa şi 1.000 de euro.

Avantaje:

În prezent pentru un credit în valoare de 250 de mii de lei pe o perioadă de 30 de ani, rata  este de 2.248 de lei cu un indice ROBOR de 6,79%. Dacă veţi trece la indicele IRCC, care este 2.65%, rata dumneavoastră ar fi cu 725 de lei mai mică, adică 1.523 de lei.

„În acest an ne apropiem de aproape 1.400 de cereri, ceea ce înseamnă deja mai mult de jumătate din numărul de anul trecut.

O astfel de cerere este foarte ușor de completat, nu necesită pregătire de specialitate din partea consumatorului, nu trebuie să fie jurist, avocat se atașează documentele care fac dovada situaţiei consumatorului şi care este o situaţie dificilă”, spune Liviu Fenoghen, director CSALB.

„Trebuie să ţină seama de faptul că IRCC este un indice variabil. Deci şi acesta va creşte, nu va creşte la fel de repede sau de mult ca şi indicele ROBOR dar tot va creşte. De la 1 octombrie va fi peste 4%, 4,06.

ROBOR-ul la trei luni a urcat luni la 6,87%

Dacă la acesta se adaugă dobânda băncii de minim 2%, cum este de exemplu la prima casă atunci deja şi aici ajungi la dobânzi de peste 6%”, spune Irina Chiţu, consultant financiar.