Prima pagină » Economic » Traderii intră în panică din cauza DEZASTRULUI din VENEZUELA. „Sunt speriat ca dracu’. Falimentul vine în 12 luni”

Traderii intră în panică din cauza DEZASTRULUI din VENEZUELA. „Sunt speriat ca dracu’. Falimentul vine în 12 luni”

Traderii au intrat în panică, după ultimul anunț al guvernului de la Caracas. Unul dintre ei prevede falimentul Venezuelei într-un an.

Traderii au intrat în panică imediat după anunțul guvernului din Venezuela care a informat că va lua măsuri imediate pentru a opri scufundarea statului și mai adânc în haos, scrie Business Insider.

„Sunt speriat ca dracu'”, a declarat un trader de obligațiuni latino-americane. „Falimentul va apărea, cel mai probabil, în 12 luni. Prăbușirea prețului petrolului se adaugă la situația politică și financiară complet disfuncțională”, a mai adăugat el.

Săptămâna aceasta, oficialii guvernului de la Caracas au repetat încă o dată că nu vor devaloriza moneda națională, dând mai mulți bolivari pentru fiecare dolar. Motivul pentru care aceștia nu își doresc devalorizarea bolivarului este acela că Venezuela are, deja, cea mai ridicată rată a inflației din lume, de 64%.

Rata de schimb oficială este de 6,3 bolivari/dolar, dar pe piața neagră rata a ajuns la 113, 62 bolivari/dolar. În perioada 1988 – 2014, rata de schimb era, în medie, de 2,21 bolivari/dolar. Ea a atins maximul în aprilie 2014, respectiv 6,35 bolivari/dolar.

„Le-am spus investitorilor să conteze pe Venezuela, să aibă încredere în noi”, a declarat săptămâna aceasta ministrul de Finanțe Rodolfo Marco Torres. Investorii au făcut însă exact opusul.

Prăbușirea petrolului, lovitură grea primită de Venezuela

Exporturile Venezuelei sunt reprezentate în proporție de până la 95% de petrol, iar prețul acestuia a fost zdrobit în ultimele luni. Prețul petrolului Brent a scăzut, joi, la cel mai scăzut nivel înregistrat din 2010, și ajunsese să se tranzacționeze cu 80,56 de dolari/baril. A fost pentru a doua oară în această săptămână când prețul petrolului Brent a ajuns la un nivel minim record. Marți s-a înregistrat un preț de 81,86 de dolari/baril. În urmă cu doar două luni, prețul de tranzacționare era de circa 100 de dolari/ baril.

FOTO: Business Insider

Prețul petrolului WTI, de referință pe piața americană, a scăzut, la rândul său, joi, cu un dolar de la maximul de 77,88 de dolari/baril și se tranzacționa cu 76,81 dolari/baril.

Toții ochii sunt îndreptați acum spre OPEC (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol alcătuită din marii producători de petrol din lume, din care face parte și Venezuela), care controlează 40% din livrările de petrol la nivel mondial. Cel mai important membru al OPEC este Arabia Saudită. În ultimele săptămâni a circulat supoziția că Arabia Saudită ar fi pornit un război al prețurilor pentru a combate boom-ul gazelor de șist din Statele Unite, dar reprezentanții statului au negat-o în repetate rânduri. Acum, ei se află în fața unei dileme: fie reduc producția pentru a susține prețurile, fie permit în continuare declinul prețurile pentru a-și menține poziția în acest sector.

Dacă OPEC decide împotriva reducerii producției, analiștii Societe Generale sugerează că prăbușirea prețurilor petrolului ar putea acționa ca un stimul pentru economia globală. O scădere de 20 de dolari a prețului petrolului adaugă 0,26% la produsul intern brut (PIB) global după primul an de șoc, potrivit calculelor acestora.

Din cauza prețurilor tot mai scăzute ale petrolului guvernul din Venezuela va întâmpina încă o problemă, deficitul de produse alimentare. Multe dintre aceste produse, dar și bunuri destinate gospodăriilor sunt importate, iar fără banii proveniți din petrol guvernul nu va mai putea subvenționa acele importuri, potrivit unui raport al companiei de cercetare Stratfor.

Tensiunea economică ar putea duce și la tulburări pe scena politică și ar putea să scoată venezuelenii în stradă.

 

Citește și