Traicu, Ministerul Economiei: Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă ar putea fi construite de companii asiatice
Probabilitatea ca reactoarele nucleare 3 și 4 ale centralei din Cernavodă să fie construite cu companii asiatice este „foarte mare”, potrivit secretarului de stat în Ministerul Economiei Rodin Traicu, scrie Mediafax.
„Probabilitatea (construcției celor două reactoare cu parteneri din Asia – n.r.) este foarte mare”, a declarat Traicu pentru Mediafax.
Potrivit acestuia, România îndeplinește în acest moment toate cerințele cerute de investitori privind predictibilitatea derulării proiectelor, întrucât Guvernul de la București a adoptat toate reglementările legislative cerute de Comisia Europeană.
„România a adoptat pachetul trei pe energie, care transpune directivele europene. Asta face ca orice investiție în România să fie la fel de predictibilă ca în orice altă țară europeană. Între timp s-a întâmplt ceva în bine. Eu cred că investitorii străini mai au încrede în acest proiect pentru că s-au schimbat condițiile. Un investitor nu vine pe încredere, ci pe baza unui «business plan». Dacă legislația este unică, europeană, condițiile de aici sunt absolut identice cu cele din alte țări”, a spus Traicu.
Proiectul construcției celor două reactoare nucleare, evaluat la 4 miliarde de euro, a fost inițiat în 2007. Din compania de proiect, EnergoNuclear, făceau parte inițial Enel (Italia), ArcelorMittal România, Nuclearelectrica, CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) și GDF Suez (grup franco-belgian). Nemulțumite de evoluția discuțiilor, CEZ, RWE, Iberdrola și GDF Suez au renunțat la sfârșitul anului 2010 la investiție, astfel că Ministerul Economiei, prin Nuclearelectrica, a ajuns să dețină 86% din firma de proiect.
După retragerea din proiect a celor patru companii, proiectul a stagnat întrucât Guvernul nu a reușit să atragă alți parteneri în proiect. Din EnergoNuclear mai fac parte Enel (Italia) și ArcelorMittal România.
Traicu afirma, la sfârșitul lunii octombrie, că o companie chineză ar putea asigura 40% din finanțarea reactoarelor 3 și 4, precum și că societăți din China sunt interesate să se implice în proiecte energetice de peste trei miliarde de dolari în unități de producție a electricității în România.