Transelectrica, obligată de o instanță de arbitraj să dea peste 800.000 lei unui membru revocat din Consiliul de Supraveghere. Litigii similare pe rol

Transelectrica, obligată de o instanță de arbitraj să dea peste 800.000 lei unui membru revocat din Consiliul de Supraveghere. Litigii similare pe rol
Publicat: 08/01/2024, 22:41
Actualizat: 09/01/2024, 13:51

Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica” S.A. continuă seria litigiilor în care este obligată de instanțe de arbitraj să plătească sume de ordinul sutelor de mii de lei unor persoane care au fost revocate din funcții de conducere înainte de termen.

Jean-Valentin Comănescu este unul dintre cei șapte membri ai Consiliului de Supraveghere numiți în septembrie 2020, pentru un mandat de patru ani, dar revocați în iunie 2021, care s-a îndreptat împotriva companiei și care a avut câștig de cauză în fața instanței de arbitraj.

Transelectrica SA este administrată în sistem dualist, de către un Directorat (format din 5 membri) aflat sub supravegherea unui Consiliu de Supraveghere (format din 7 membri).

De profesie economist, specializat în administrarea afacerilor, domnul Jean-Valentin Comănescu deține experiență atât în domeniul economico-financiar, cât și al achizițiilor și investițiilor publice. De asemenea, domnul Comănescu deține titlul de inginer diplomat în management agroturistic, a ajuns membru al Consiliului de Supraveghere al CNTEE Transelectrica SA din noiembrie 2019.

La finalul lui noiembrie 2019, Adunarea generală a acționarilor Transelectrica a aprobat numirea membrilor Consiliului de Supraveghere, pe un mandat provizoriu de 4 luni, până la finalizarea procedurilor de selecție a unor membri permanenți – majoritatea deveniți tituari în 2020, în baza ordonanței 109 privind guvernanța corporativă.

Unul dintre membri a fost Sebastian Burduja, actual ministru al Energiei, care după scurtul mandat a devenit secretar de stat la Ministerul Finanțelor. „Sunt onorat să fiu pe lista de propuneri înaintată de Guvernul României și voi face tot posibilul în acest mandat scurt, alături de profesionistii de top din Transelectrica și nu numai, să identific soluții la problemele de fond cu care această companie strategică se confruntă”, scria Sebastian Burduja, pe 27 noiembrie, într-o postare pe Facebook.

Acționarii Transelectrica, companie pe care statul o deține în proporție de 58,7% prin Secretariatul General al Guvernului (SGG), au numit în 26 noiembrie noul board al Transelectrica. Noul CS este format din Sebastian Burduja (șef PNL Sector 1-economist), Luiza Popescu (inginer), Jean Badea (informatician), Jean-Valentin Comănescu (avocat), Adrian Goicea (economist) numit ulterior președinte, Oleg Burlacu și Manuela Petronela Stan-Olteanu (jurist). Mandatul era unul provizoriu și începea la 30 noiembrie și se încheia la 29 martie 2020.

Câți bani are de plătit Transelectrica

Asfel, Jean-Valentin Comănescu trebuie să primească de la operatorul național de transport și sistem al energiei electrice din România o sumă totală de 838.728 lei, în baza cererii anuțate pe 9 februarie 2023, conform deciziei unei instanțe de arbitraj din Austria, confom informării communicate de Transelectrica la Bursa de Valori București.

„Urmare a soluționării cererii de arbitraj ARB-5726 Comănescu Jean-Valentin vs. Transelectrica, Centrul de Arbitraj de la Viena, prin Hotărârea arbitrală a admis pretenții ale domnului Comănescu Jean-Valentin (reclamant) împotriva Companiei (pârâtă) după cum urmează:

– plata sumei de 186.384 RON reprezentând compensația de neconcurență potrivit contractului de mandat, la care se adaugă accesorii;

– plata sumei de 605.748 RON reprezentând compensația de denunțare aferentă indemnizațiilor fixe brute lunare rămase până la sfârșitul mandatului potrivit contractului de mandat, la care se adaugă accesorii;

– plata sumei de 46.596 RON reprezentând componenta variabilă potrivit contractului de mandat, la care se adaugă accesorii.

Compania a fost obligată totodată la plata unor costuri și cheltuieli arbitrale”, a aunțat compania.

Jean – Valentin Comănescu a fost revocat din funcția de membri ai Consiliului de Supraveghere prin efectul Hotărârii Adunării  generale a acționarilor nr.4/22.06.202 alături de Adrian Goicea, Luiza Popescu, , Oleg Burlacu, Mircea Cristian Staicu, Mihaela Popescu și Ciprian Constantin Dumitrum aceștia fiind numiți anterior prin Hotărârea Adunării  generale a acționarilor nr.9/28.09.2020, pentru un mandat de patru ani.

Anterior decizieizi în cazul lui Jean-Valentin Comănescu, în urmă cu mai puțin de o lună în decembrie, Transelectrica anunța o decizie cu o sumă identică, de 838.728 lei (principal), de returnat în cazul lui Adrian Goicea, fost președinte al aceluiași Consiliul de Supraveghere, care înregistratse cererea de arbitraj în 27 ianuarie 2023:

„Urmare a soluționării cererii de arbitraj ARB-5724 Goicea Adrian  (RO) vs. Transelectrica (RO), Centrul de Arbitraj de la Viena, prin Hotărârea arbitrală a admis pretenții ale domnului Adrian Goicea (reclamant) împotriva Companiei (parată) după cum urmează:

– plata sumei de 186.384 RON reprezentând compensația de neconcurență potrivit contractului de mandat, la care se adaugă accesorii;

– plata sumei de 605.748 RON reprezentând compensația de denunțare aferentă indemnizațiilor fixe brute lunare rămase până la sfârșitul mandatului potrivit contractului de mandat, la care se adaugă accesorii;

– plata sumei de 46.596 RON reprezentând componentă variabilă potrivit contractului de mandat, la care se adaugă accesorii.

Compania a fost obligată totodată la plata unor costuri și cheltuieli arbitrale.”

Pe 10 octombrie, Transelectrica anunța că cererea de arbitraj a Luizei Popescu, fost membru al Consiliului de Supraveghere, revocat prin Hotărârea AGA nr.4/2021, a fost admisă de Centrul de Arbitraj de la Viena (pe 28 septembrie) și a obligat Compania la plata sumei de 792.132 lei (principal), reprezentând compensații în baza contractului de mandat încheiat în aplicarea Hotărârii Adunării Generale a Acționarilor nr. 9/28.09.2020. Totodată, obligă Compania la plata către reclamanta a sumei de 11.759,58 lei și 7.011,51 euro, cu titlu de cheltuieli arbitrale.

Pe 24 august, un alt fost membru al Consiliului de Supraveghere revocat, Ciprian Constantin Dumitru, a fost anunțat că a avut câștig de cauză, Centrul de Arbitraj de la Viena admițând ererea formulata de reclamant și a obligat compania la plata sumei de 838.728 lei[1] (principal), sumă la care se adaugă dobanda legală, actualizată cu rata inflației, formată astfel:

– 605.748 lei reprezentând compensația aferentă indemnizațiilor fixe brute lunare pentru un număr de 39 luni;

– 46.596 lei reprezentând componentă variabilă a remunerației pentru anul 2020;

-186.384 lei reprezentând compensația de neconcurență, conform art. 5.2.3 din Contractul de Mandat nr. C238/30.09.2020.

Totodată, prin Hotărârea arbitrală Tribunalul arbitral a obligat Transelectrica S.A. să plătească reclamantului suma tuturor costurilor, taxelor și cheltuielilor de arbitraj, în cuantum  de 16.573,30 € și 178.169,89 lei (inclusiv TVA). Orice alte pretenții sau cereri ale părților au fost respinse.

Centrul de Arbitraj de la Viena s-a pronuntat, pe 30 decembrie 2022 și în cazul lui Oleg Burlacu, prin Hotărâre arbitrală conform căreia a admis cererea formulată de reclamant și a obligat Compania la plata sumei de 792.132 lei (principal) reprezentând compensații în baza contractului de mandat încheiat în aplicarea Hotărârii Adunării Generale a Acționarilor nr. 9/28.09.2020, suma brută la care se adaugă accesorii și cheltuieli de judecată. Hotărârea arbitrală este definitivă și obligatorie.

Ultimii doi foști membrii ai Consiliului de Supraveghere au înregristrat cereri similare ca pe rolul Centrului de Arbitraj de la Viena și așteaptă deciziile, conform informării din 23 mai 2023 a Transelectrica. Mircea Cristian Staicu a solicitat obligarea companiei la plata sumei totale de 1.140.634,51 lei.

Și Mihaela Popescu a cerut să i se achite o sumă identică.

De precizat că, în februarie 2022 Transelectrica a formulat, la Tribunalul București, secția a VI-a Civilă, acțiune în constatare a nulității Hotărârii Adunării Generale a Acționarilor nr. 9/28.09.2020 și a Deciziei Consiliului de Supraveghere nr.73/16.11.2020, precum și a actelor subsecvente, prin care au fost numiți pentru mandate de patru ani membrii Consiliului de Supraveghere și ai Directoratului în anul 2020. În susținerea acțiunii, Compania a invocat încălcări ale prevederilor legale aplicabile numirii membrilor organelor de conducere, încălcări cu privire la care, separat, Compania a fost informată despre existența unui dosar aflat pe rolul unei structuri specializate de urmărire penală. În prima instanța, cererea companiei a fost respinsă că fiind formulată de o persoană lipsită de calitate procesuală activă, decizie împotriva căreia Compania a declarat apel.

Curtea de Apel București a respins apelul, pe 10 martie 2023, ca nefondat, conform datelor de pe portalul instanțelor, astfel că Hotărârea Adunării Generale a Acționarilor nr. 9/28.09.2020  nu a fost anulată.

Și foști membrii Directoratului Transelectrica au depus cereri pe rolul Centrului de Arbitraj de la Viena, respectiv

  • Marius-Viorel Stanciu https://bvb.ro/FinancialInstruments/SelectedData/NewsItem/TEL-Litigiu/7F2AD fost membru al Directoratului, revocat prin Decizia Consiliului de Supraveghere nr. 25/25.06.2021, a solicitat obligarea Companiei la plata sumei totale de 4.390.618,73 lei reprezentând compensație de neconcurenta,  compensație pentru terminarea contractului, precum și accesorii. Totodată, domnul Stanciu Viorel-Marius a solicitat obligarea Companiei la plata dobânzii legale aplicată la aceste pretenții, până la dată plății efective.
  • Cătălin Nițu https://bvb.ro/FinancialInstruments/SelectedData/NewsItem/TEL-Litigiu/C1F7B care a solicitat obligarea Companiei la plata sumei totale de 2.249.082 lei (principal), formată astfel:

o   1.910.477 lei, care ar reprezenta compensația aferentă indemnizațiilor fixe brute lunare rămase până la finalul mandatului;

o   279.582 lei, care ar reprezenta componentă variabilă a remunerației pentru îndeplinirea criteriilor și obiectivelor de performanță aferent primului semestru al anului 2021;

o   59.023 lei, care ar reprezenta componentă variabilă a remunerației pentru îndeplinirea criteriilor și obiectivelor de performanță aferent perioadei noiembrie – decembrie 2020,

sume la care se adaugă accesorii ( dobânda legală, actualizarea cu rată inflației și cheltuieli de arbitraj).

Pretențiile sunt formulate în baza contractului de mandat încheiat de către Companie cu domnul Cătălin NIȚU, anterior revocar.

În cazul lui, pe 29 aprilie 2023, Transelectrica informa că https://bvb.ro/FinancialInstruments/SelectedData/NewsItem/TEL-Litigiu/05A4A , fostul membru al Directoratului, revocat prin Decizia Consiliului de Supraveghere nr.25/25.06.2021, Centrul de Arbitraj de la Viena s-a pronunțat la dată de 12.04.2023 prin Hotărâre arbitrală conform căreia a admis cererea formulată de reclamant și a obligat Compania la plata sumei de 559.164 lei (principal), reprezentând compensația de neconcurență, din Contractul de Mandat nr. C444/23.11.2020, suma brută la care se adaugă accesorii și cheltuieli de judecată.

  • Corneliu Bogdan Marcu https://bvb.ro/FinancialInstruments/SelectedData/NewsItem/TEL-Litigii/118BF (RO) și Andreea Mihaela Miu vs. Transelectrica S.A. care au solicitat obligarea Transelectrica la plata sumei de 559.164 lei, fiecare, în total 1.118.328 lei la care se adaugă accesorii. Pretențiile formulate față de Companie reprezintă compensații, în baza contractelor de mandat.

Transelectrica este responsabilă pentru transportul energiei electrice, funcționarea sistemului și a pieței, precum și pentru asigurarea siguranței Sistemului Electroenergetic Național. Compania operează Rețeaua Electrică de Transport a României – rețea de interes național și strategic – alcătuită din 81 de stații electrice de transformare și 8.931,6 kilometri de linii electrice aeriene, cu tensiuni de 220 kV și 400 kV.

Sursa foto: Transelectrica

Citiți și:

Transelectrica va avea proceduri simplificate de contractare, construcție sau expropriere. Măsurile urgente pentru consolidarea rețelei – DOCUMENT

Transelectrica a obținut peste 56 de milioane de euro, finanțare nerambursabile pentru trei proiecte esențiale privind consolidarea rețelei electrice

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat...
Furtuna de zăpadă Jari. Meteorologii sunt derutați de amploarea dezastrului
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri