Compania Națională de Transport al Energiei Electrice CNTEE Transelectrica SĂ a cumpărat de la achizitorul unic pe piața de energie electrică necesarul de curent pentru consumul instalațiilor proprii în 2024, așa cum a anunțat, joi, printr-o informare transmisă către Bursă de Valori București (BVB). Pentru acest an, specialiștii Transelectrica au prognozat un consum cu 6,5% mai mare decât în 2023 – când a fost instituit Mecanismul de achiziție centralizată de energie electrică (MACEE), care prevede un preț fix.
Transelectrica, operatorul național de transport și sistem al energiei electrice din România, anunțat, joi, că a cumpărat 761.310 MWh prin Mecanismul de achiziţie centralizată de energie electrică (MACEE), cantitate care reprezintă energia necesară pentru acoperirea consumului propriu tehnologic (CPT) pentru anul 2024.
Conform definiției standard, consumul propriu tehnologic (CPT) este diferența dintre cantitatea de energie electrică intrată în reţeaua de transport și cantitatea de energie electrică ieșită din aceeaşi reţea, care include CPT tehnic – respectiv consumul de energie electrică produs în timpul procesului fizic de transport de energie electrică prin rețea, de exemplu transportul energiei din Dobrogea în Ardeal -și pierderile comerciale, precum cele cauzate de diferenţe în citirea şi măsurarea datelor, erori umane și altele.
Prețul este fix pentru această destinație, conform legii, de 450 lei/MWh, la care se adaugă tarife de transport, tarife de administrare/achiziție către Operatorul pieței de energie electrică și de gaze naturale (OPCOM) care are calitatea de achizitor unic pe piața de energie electrică.
Astfel, pentru energia necesară în 2024, aprobată de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Transelectrica plătește 407.681.505 de lei, conform informării transmisă la BVB.
Cantitatea este mai cu 46.907,7 MWh față de 2023, când operatorul național de transport și sistem al energiei electrice din România anunța că a cumpărat 714.402,3 MWh, la prețul total de 382.562.432 de lei. La fel că anul trecut, prețul final plătit de Transelectrica a fost de 535,5 lei/ MWh.
Transelectrica este responsabilă pentru transportul energiei electrice, funcționarea sistemului și a pieței, precum și pentru asigurarea siguranței Sistemului Electroenergetic Național. Compania operează Rețeaua Electrică de Transport a României – rețea de interes național și strategic – alcătuită din 81 de stații electrice de transformare și 8.931,6 kilometri de linii electrice aeriene, cu tensiuni de 220 kV și 400 kV.
Mecanismul de achiziție centralizată de energie electrică, instituit la începutul anului trecut, prevede că cei mai importanți producători de profil sunt obligați să-și vândă întreaga producție disponibilă la preț fix de 450 lei/MWh către operatorul piețelor centralizate românești OPCOM, care ulterior o redistribuie la același preț furnizorilor cu clienți finali în portofoliu din România, distribuitorilor locali de electricitate și operatorului național de transport și sistem Transelectrica.
De exemplu, ANRE a sancționat cinci furnizori de energie electrică, cu avertismente, dar și cu amenzi consistente, care se ridică la 1% din cifra lor de afaceri, pentru încălcarea legislației privind achiziția și vânzarea energiei, după cum a anunțat, pe 21 decembrie, președintele instituției, George Niculescu. Concret, potrivit ANRE, furnizorii amendați au solicitat prin mecanismul de achiziție centralizată (MACEE) și au primit cantități de curent de la producători la preț reglementat de 450 de lei/MWh mai mari decât consumul însumat al portofoliului de clienți, iar diferența au vândut-o pe alte piețe, ceea ce înseamnă o încălcare a legislației în vigoare.
Conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr 153/2022, pe durata utilizării mecanismului de achiziție centralizată de energie electrică, societatea Operatorul pieței de energie electrică și de gaze naturale (OPCOM) are calitatea de achizitor unic pe piața de energie electrică.
OPCOM, în calitate de achizitor unic, cumpără energia electrică de la producătorii ale căror capacități de producere totalizează o putere instalată mai mare sau egală cu 10 MW și vinde energia electrică achiziționată furnizorilor de energie electrică care au contracte încheiate cu clienți finali, operatorului de transport și de sistem energie electrică și operatorilor de distribuție energie electrică concesionări, pentru acoperirea consumului propriu tehnologic al rețelelor exploatate de aceștia.
Pe perioada utilizării mecanismului de achiziție centralizată de energie electrică, prețul plătit de achizitorul unic producătorilor de energie electrică, pentru cantitățile de energie electrică vândute de aceștia prin intermediul acestui mecanism, este de 450 lei/MWh.
Achizitorul unic vinde cantitățile de energie electrică cumpărate, prin mecanismul de achiziție centralizată de energie electrică, de către operatorii economici prevăzuți la art. 2 alin. (2), cu prețul de 450 lei/MWh.
Este vorba de furnizorii de energie electrică care au contracte încheiate cu clienți finali, operatorul de transport și de sistem energie electrică – Transelectrica și operatorilor de distribuție energie electrică concesionări, pentru acoperirea consumului propriu tehnologic al rețelelor exploatate de aceștia.
Conform celei mai recente informări a OPCOM, la 30 noiembrie, 78 de participanți erau inscriși la MACEE.
De precizat că anul trecut s-au făcut noi pași și pentru asigurarea condițiilor desemnării „OPCOM” SA în temeiul legislației Republicii Moldova, în calitate de operator al pieței de energie electrică în Republica Moldova, inclusiv operator al pieței energiei electrice desemnat, în vederea integrării pieței energiei electrice din Republica Moldova în piața internă de energie electrică a Uniunii prin cuplarea piețelor.
Aceasta este una dintre clauzele memorandumului pe care miniștrii Energiei din România și Republica Moldova, Sebastian Burduja și Vitor Parlicov, l-au semnat, pe 11 decembrie, la Chișinău, un Memorandum de înțelegere privind realizarea proiectelor de interconectare a rețelelor de gaze naturale și energie electrică.
Ulterior, pe 13 decembrie, Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) a OPCOM SA a hotărât constituirea și înregistrarea unei societăți în Republica Moldova. „Această hotărâre vine în contextul în care luni, 11 decembrie 2023, a avut loc la Chișinău semnarea Memorandumului de înţelegere între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind realizarea proiectelor necesare interconectării reţelelor de gaze naturale şi energie electrică din România şi Republica Moldova, prin care părțile au decis să asigure, printre alte obiective strategice, condițiile desemnării OPCOM în calitate de operator al pieței de energie electrică în Republica Moldova, inclusiv operator al pieței energiei electrice desemnat în vederea integrării pieței energiei electrice din Republica Moldova în piața de energie electrică a UE prin cuplarea piețelor”, anunța OPCOM, printr-un comunicat de presă.
OPCOM este Operatorul Pieței de Energie Electrică și Gaze Naturale începând cu anul 2000. Portofoliul de tranzacționare oferit de OPCOM cuprinde produse de energie electrică și gaze naturale, precum și certificate verzi. Mai mult de 800 de companii utilizează produsele disponibile pentru tranzacționare pe piețele de energie electrică și gaze naturale pe termen scurt și pe piețele de certificate verzi, precum și pe piețele pe termen lung pentru contractele bilaterale pentru energie electrică, gaze naturale și certificate verzi.
OPCOM este responsabil și de decontarea tranzacțiilor încheiate pe piețele de energie electrică pe termen scurt și, de asemenea, acționează că mecanism de raportare înregistrat conform REMIT gestionând mai mult de 350 de acorduri de raportare de date de pe piețele de energie electrică și gaze naturale. OPCOM este, de asemenea, Operator al Pieței de Energie Electrică Desemnat (OPEED), nominalizat în conformitate cu Regulamentul (UE) 2015/1222 pentru efectuarea cuplării unice a piețelor pentru ziua următoare și a piețelor intrazilnice.
Sursa foto: Transelectrica
Citiți și: