Transelectrica și Transgaz trec de la Ministerul Economiei la Ministerul Finanțelor
Transelectrica (TEL) și Transgaz (TGN), companiile care gestionează rețelele pentru transportul electricității, respectiv al gazelor naturale, vor fi transferate de la Ministerul Economiei la Ministerul Finanțelor, pentru evitarea unui infringement din partea Comisiei Europene.
Transferul privind administrarea acțiunilor deținute de stat este prevăzut într-un proiect de ordonanță de urgență elaborat de Ministerul Finanțelor Publice.
Surse oficiale au declarat săptămâna trecută pentru MEDIAFAX că proiectul pentru transferarea celor două companii este „redactat în proporție de 80%”, Transgaz și Transelectrica urmând să treacă în subordinea Finanțelor.
Procedura este necesară pentru ca România să se conformeze unei directive europene privind separarea și administrarea activităților de producție, transport, distribuție și furnizare a energiei.
În nota de fundamentare a proiectului de act normativ se spune că schimbarea acționariatului Transelectrica și Transgaz este necesată „întrucât este prioritară evitarea demarării, de Comisia Europeană, a unei eventuale proceduri de infringement împotriva României (…)”.
Schimbarea acționariatului celor două companii a fost anunțată încă din martie 2012, însă la acea dată Guvernul nu hotărâse care minister să preia participațiile.
Ministerul Economiei deține 58,69% din capitalul Transelectrica și 73,51% din titlurile Transgaz Mediaș.
Guvernul a promis FMI că va derula oferte publice secundare, până la sfârșitul anului 2012, pentru Transelectrica (15% din acțiuni) și Transgaz (15% din acțiuni). Oferta Transelectrica s-a încheiat cu succes la finele lunii martie a anului trecut, dar listarea Transgaz nu a mai fost făcută întrucât, în noiembrie 2012, președintele Traian Băsescu și premierul Victor Ponta au convenit să amâne procedura, considerând că momentul nu este prielnic.
Un pachet reprezentând 15% din acțiunile Transgaz va fi plasat la bursă până la mijlocul lunii aprilie.