Transgaz a încheiat 2023 cu jumătate din profitul anului anterior. Pe lângă creșterea redevențelor, de vină sunt și restanțele gigantului rus Gazprom

Publicat: 29 02. 2024, 15:09
Transgaz foto 1

Operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale a raportat un profit net de 159,9 milioane de lei la finalul anului trecut, cu 56% mai mic decât cel realizat în anul precedent, de 365,7 milioane de lei, arată datele preliminare ale Transgaz pe 2023, date publicității joi.

Confrom datelor Transgaz, unele venituri au crescut, precum venituri din activitatea de transport internațional și asimilate, dar s-au majorat și multe cheltuieli ale companiei, precum cele cu redevențele.

Transgaz este deținută de stat, prin Secretariatul general al Guvernului, în proporție de 58,5%.

Astfel, suma aferentă redevenței pentru concesionarea SNT a cunoscut o depășire cu 49,2 milioane de lei, după ce, începând cu data de 30 octombrie 2023 cota de redevență s-a modificat de la 0,4% la 11,5% din valoarea veniturilor brute realizate din operațiuni de transport și tranzit prin sistemele naționale de transport. În 2023 cheltuielile preliminate cu redevențele ale Transgaz au fost de 55,2 milioane de lei.

Cheltuielile cu personalul au fost care au înregistrat cele mai mari depășiri , de 75,9 milioane de lei, din totalul de 249,7 milioane de lei. La capitolul economii, societatea a raportat o sumă de 38,4 milioane de lei, în special datorită cantității de gaze naturale destinate consumului de gaze în SNT care a fost mai mică față de 31 decembrie 2022 cu 126.518 MWh, cu o influență pozitivă de 25,5 milioane de lei, potrivit companiei.

Investiții de 378,4 milioane de lei puse în funcțiune

Per ansamblu, profitul net la finalul anul este mult mai bun decât cel prognozat la începutul anului, în Bugetul de venituri și cheltuieli (BVC) pe 2024, cu 150%, de la 63,9 milioane de lei.

Și profitul brut este cu 118,3 milioane de lei mai mare decât cel prevăzut în BVC, respectiv cu 147%, de la cel previzionat de 80,3 milioane de lei, la cel preliminat, de 198,6 milioane de lei.

În acest sens, un impact semnificativ a avut valoarea impozitului pe profit, care a crescut cu 136% față de cel previzionat, de la 16,3 milioane de lei, la 38,7 milioane de lei.

În ceea ce privește programul de investiții, cheltuielile cu această destinație preliminate la 31 decembrie 2023 au fost de 211,1 milioane de lei. Mai mult, în perioada analizată au fost puse în funcțiune investiții în valoare de 378,4 milioane de lei.Unul dintre obiectivele majore pentru care directorul general al companiei, Ion Sterian, a semnat ordinul de începere a lucrărilor în 2023 este gazoductul Tuzla Podișor.

Într-un interviu pentru Gândul, directorul general al Transgaz detalia că gazoductul Tuzla (Constanța) – Podișor (Giurgiu), o investiție totală ce se ridică la o jumătate de miliard de euro, va însemna posibilitatea de racordare la gaze naturale pentru aproape 185.000 de locuitori și a 523 de instituții publice (școli, primării, dispensare, cămine culturale, cabinete medicale etc).

La cât a ajuns datoria Gazprom

Rezultatele reflectă și costurile, dar și startul încasărilor după ce anul trecut s-a concretizat pentru operatorul național român un pas major în evoluția sa, după ce a intrat, în urma procesului de privatizare, pe piața de peste Prut. Este vorba de Vestmoldtransgaz, la care Transgaz deține 75%, care, începând cu data de 19 septembrie 2023, în baza Hotărârii ANRE MD nr.434/2023, a fost desemnată operator al întregului sistem de transport al gazelor naturale din Republica Moldova, preluând operațiunile de la gigantul rus Gazprom.

Trecând peste costurile implicate de preluarea contractelor din R. Moldova, în anul 2023 Vestmoldtransgaz a început să aducă venituri, restatând servicii de livrare a gazului natural în valoare de 67,4 milioane de lei.

Pe de altă parte, Transgaz are de încasat de la Gazprom plata facturilor restante de la momentul în care a încetat contractul istoric cu gigantul rus.

Facturile emise conform Acordului de Încetare a contractului începând cu luna octombrie 2022 nu au fost achitate de către Gazprom Export. În ultima zi a anului trecut, soldul creanțelor neachitate de către Gazprom Export a fost de 29,1 milioane de euro (144,2 milioane de lei), provizionat integral la 31 decembrie 2023.

De precizat că Transgaz a demarat acțiunea litigioasă împotriva rușilor de la Gazprom pentru recuperarea acestei creanțe, cu atât mai mult cu cât în 2023 au crescut cheltuielile de exploatare ale operatorului național, cu 98,8 milioane de lei, în principal pe seama ajustărilor pentru deprecierea activelor curente urmare neîncasării creanțelor Gazprom.

Citiți și:

OFICIAL | Transgaz preia operațiunile din R. Moldova de la Gazprom. Ion Sterian: „Va crește gradul de securitate în aprovizionarea cu gaze”

RETROSPECTIVĂ | An istoric în energie: Hidroelectrica la BVB, start la Neptun Deep și preluarea operațiunilor de la Gazprom de Transgaz în R. Moldova