Parlamentul de la Chișinău a adoptat, în prima lectură, un proiect de lege care va transfera funcţiile actualului operator al sistemului de transport de gaze Moldovatransgaz, al cărui acționar majoritar este Gazprom, către Vestmoldtransgaz, care este deținut în totalitate de compania românească Transgaz, scrie presa de peste Prut.
Aleșii au votat, vineri, în primă lectură, înlocuirea Moldovatransgaz cu compania la care acționar unic este Transgaz, operatorul sistemului român de transport al gazelor naturale, scriu jurnaliștii de la stiri.md.
Este vorba de proiectul de modificare a Legii nr. 108/2016 cu privire la gazele naturale emisă de Parlamentul Republicii Moldova.
Conform legii, transportul gazelor naturale se efectuează de operatorul sistemului de transport în baza licenţei pentru transportul gazelor naturale, eliberată de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică în condiţiile legii.
Conform fișei proiectului legislativ, acesta a primit 55 de voturi „pentru” de la cei 80 de aleși prezenți, 15, „contra” și 9 nu au votat. Documentul a fost susţinut de deputaţii partidului de la guvernare, Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) și respins de aleșii din Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor (BCS).
Modificare legeii este necerară în contextul obligațiilor asumate de Republica Moldova în Raport cu Uniunea Europeană, mai concret obligația separării, independenței și certificării operatorilor sistemelor de transport, pentru a putea fi licențiați. Față de aceste condiții, gigantul Gazprom s-a opus, astfel, din cei doi operatori de peste Prut, Moldovatransgaz, al cărui acționar majoritar este Gazprom, către Vestmoldtransgaz, deținut de Transgaz din România, doar al doilea deține licență emisă de ANRE-ul din Republica Moldova. Moldovagaz este și operator STG, prin Moldovatransgaz, și furnizor şi distribuitor de gaze.
Conform presei moldovene, deputatul BCS Oleg Reidman a criticat proiectul pentru componenta politică. Printre altele, el a spus că aplicarea regulilor celui de-al treilea pachet energetic a condus deja la o creştere a preţului gazelor în Europa, inclusiv în R. Moldova.
Pașii următori după votarea și promulgarea legii sunt preluarea operării, dispecerizării și exploatării Sinstemului Național de Transport la Gazelor Naturale din Republica Moldova de la Moldovatransgaz, care are capital majoritar Gazprom de 63%, de către Vestmoldovtransgaz, în care actionar 100% este Transgaz.
Compania Vestmoldtransgaz, înființată în anul 2014, deține și administrează rețeaua de conducte de gaze din vestul Republicii Moldova și oferă servicii de transport gaze naturale în această țară. În anul 2018, aceasta a fost preluată de către Eurotransgaz SRL, o subsidiară a SNTGN Transgaz SA, operatorul sistemului românesc de transport gaze naturale.
Societatea Națională de Transport Gaze Naturale Transgaz SA a împlinit în aprilie 23 de ani de la înființarea sa ca societate de sine stătătoare.
Dacă în anul 2000, SNT cuprindea peste 11.000 km de rețea de conducte pentru transportul gazelor naturale, astăzi, Transgaz ocupă a 4-a poziție în topul operatorilor de transport și sistem gaze naturale din Uniunea Europeană, după lungimea rețelei de transport gestionate, respectiv peste 14.000 km de conducte principale de transport şi conectări pentru alimentarea cu gaze naturale, din care 183,5 km de conducte de transport internaţional gaze naturale și 482 km gazoductul BRUA, funcțional începând cu data de 1 decembrie 2020.
Transgaz este companie listată la Bursa de Valori București, din 24 ianuarie 2008. Conform datelor companiei, capitalizarea bursieră a Transgaz este în acest moment, cu 180% mai mare comparativ cu valoarea înregistrată la data de 31 decembrie 2008, respectiv cu 2.584.358.758 lei (452.842.675 euro) de la valoarea de 1.436.408.968 lei (360.435.855 euro) înregistrată în data de 31 decembrie 2008 la valoarea de 4.020.767.726 lei (813.278.530 euro) înregistrată în data de 27 aprilie 2023.
În prezent, 58,5097% din acțiunile companiei sunt deținute de Statul Român prin Secretariatul General al Guvernului, iar 41,4903% de către alți acționari persoane fizice și juridice (free-float).