Trecerea de acțiuni ale Portului Constanța la Consiliul Local, considerată neconstituțională

Publicat: 16 10. 2014, 17:15

Curtea Constituțională (CC) a admis astfel excepția de neconstituționalitate ridicată de Avocatul Poporului cu privire la dispozițiile Legii 216/2008 privind transmiterea cu titlu gratuit a unui pachet de 1.369.125 de acțiuni deținute de stat la Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime” Constanța către Consiliul Local al Municipiului Constanța.

 

Avocatul Poporului arăta, în sesizare, că prin actul normativ criticat se aduce atingere dreptului de proprietate al statului și al unităților administrativ-teritoriale, astfel cum este prevăzut de articolul 136, alineatul 2 din Constituție, întrucât titularii dreptului de proprietate nu pot fi decât statul și unitățile administrativ-teritoriale, respectiv comune, orașe, municipii și județe, iar nu consiliile locale sau consiliile județene, care sunt autorități deliberative.

În prezent, Ministerul Transporturilor este acționar majoritar la Administrația Porturilor Maritime Constanța, cu 60%, iar Fondul Proprietatea și Primăria Constanța dețin fiecare câte 20% din capital.
Guvernul și Primăria Constanța vor ca Ministerul Transporturilor să cedeze 13% din acțiuni Consiliului Local și să listeze pe bursă un pachet de 14% din titluri. Posibilitatea creșterii participației Primăriei Constanța a stârnit numeroase critici din partea operatorilor portuari și a sindicatelor din port, dar și în mediul politic de la nivel central.

Premierul Victor Ponta declara, în 12 august, că transferul de acțiuni de la Portul Constanța la municipalitate este un proiect care va fi dus la bun sfârșit.
„Răspunsul Comisiei Europene a fost că se recomandă României, după alte experiențe europene, ca statul român, într-o formă sau alta, pentru că statul român înseamnă autoritatea publică centrală – Guvern și autoritatea publică locală, să dețină peste 50 la sută. În ceea ce eu am propus și ce se va face până la urmă, statul român, prin autoritatea publică centrală – minister și locală – Primărie, Consililul Local, va deține chiar mai mult decât 51 la sută, va deține 65 la sută, restul trebuie intrat în procedura de listare la Bursă. Deci, încă 15 la sută din ceea ce are ministerul eu cred că este bine să fie scos pe Bursă pentru că în acest fel Portul Constanța va putea să fie o companie în primul rând transparentă, deschisă să atragă investiții, să se poată dezvolta”, spunea atunci Victor Ponta.