Prima pagină » Economic » Trei date din 2016 care trag semnalul de alarmă pentru economia mondială. Analist: „Evoluăm la fel ca în perioada Marii Crize”

Trei date din 2016 care trag semnalul de alarmă pentru economia mondială. Analist: „Evoluăm la fel ca în perioada Marii Crize”

Trei date din 2016 care trag semnalul de alarmă pentru economia mondială. Analist: „Evoluăm la fel ca în perioada Marii Crize
Analistul care a prezis cu exactitate patru momente în care piețele financiare americane s-au prăbușit vine acum cu trei noi date la care experții din economia mondială vor trebui să fie atenți în 2016. Sandy Jadeja este analist tehnic și director pentru strategia de piață la Core Spreads și a reușit până acum să localizeze exact momentele în care au avut loc cele mai drastice prăbușiri pe bursele din întreaga lume, mai ales pe cele americane, evenimente care au dus la scăderea indicelui Dow Jones chiar și cu 2.198 de puncte în doar patru zile de tranzacționare. Mai mult, acesta spune că piețele financiare se învârt într-un „Time Cycle" care se repetă o dată la 84 de ani, graficul economiei mondiale evoluând în acest moment identic cu cel care s-a conturat în perioada Marii Crize Economice din intervalul 1929-1933.

 

Analiștii tehnici studiază graficele pentru a identifica tipare de evoluție pe diverse piețe și pentru diferite clase de bunuri. Plecând de la aceste informații, ei estimează direcția în care este cel mai probabil să evolueze prețurile. Analiștii nu pot determina, însă, și motivul pentru care va exista o mare mișcare de piață, aceștia pot pur și simplu să arate că, într-adevăr, va fi una. După ce a prezis corect patru momente extrem de importante în care piețele financiare din SUA au luat-o la vale, Jadeja avansează acum alte trei date la care compania Dow Jones din America ar trebui să fie atentă, mai ales pentru că s-a putea răspândi și spre alte piețe de capital, la nivel mondial:

– între 26 august și 30 august 2016

– 26 septembrie 2016

– 20 octombrie 2016

„Avem în fața noastră vremuri interesante. Ne confruntăm cu probleme de incertitudine economică pe atât de multe niveluri ale piețelor financiare, inclusiv pe piața valutară și în zona prețurilor la locuințe care, după cum am văzut deja, au început să crească. Cred că folosirea informațiilor pe care le avem, a uneltelor și tehnologiilor disponibile ne-ar putea ajuta să modelăm mediul în favoarea noastră, pentru a reuși să ne pregătim și, în același timp, să fie protejați”, a spus Sandy Jadeja într-un interviu pentru Business Insider.

Care este secretul prin care reușește să ghicească atât de precis toate aceste evenimente? Experiența ar fi, probabil, primul factor. Acesta spune că în 2005, la o conferință în Shanghai, China, i-a avertizat pe cei 2000 de investitori prezenți că piața imobiliară se va prăbuși vertiginos. La fel a făcut și la un eveniment în cadrul căreia a conferențiat în Dubai în fața unor bancheri și a unor reprezentanți ai unor mari case de investiții. Opt săptămâni mai târziu, s-a întâmplat exact ceea ce Jadeja preconizase.

Ceva mai recent, pe 31 iulie 2015, înainte de a zbura la Singapore cu prilejul unei conferințe unde urma să vorbească în fața a 5000 de oameni, analistul a avertizat la CNBC că un eveniment financiar foarte important va avea loc pe 18 august, pentru ca investitorii să fie pregătiți să pună la păstrare profitul și să stea departe de tranzacții. Chiar atunci s-a înregistrat o scădere fulgerătoare, în timpul căreia Indicele Dow Jones a pierdut 2,198 puncte (adică -12,5%) în doar patru zile de tranzacțioare.

După această predicție de succes, Jadeja a declarat pentru CNBC, pe 28 august 2015, că „va exista și în viitor un declin, începând cu 14 sau 17 septembrie 2015″. Atunci, Indicele Dow Jones a mai scăzut o dată, cu 991 de puncte, adică -5,8%, în opt zile de tranzacționare. Mai apoi, pe 1 octombrie 2015, și în noiembrie, acesta a spus pentru același post de televiziune că „pe 4 ianuarie 2016 situația pe piețele financiare va fi foarte instabilă și acestea se vor prăbuși, în ciuda consensului ascendent în privința prețurilor de pe Wall Street”. La aceeași dată, piețe americane, dar și alți actori bursieri mondiali au scăzut drastic, cu Dow Jonesc pierzând 1955 de puncte (-11,2%), în 11 zile.

Care este metoda prin care Jadeja prevede tendințele burselor?

Analiștii tehnici se folosesc de diagrame și tabele dintr-o perioadă lungă de timp pentru a stabili în piață anumite tipare. Aceștia nu pot determina ce anume face piețele să se miște, pot doar să arate dacă apare sau nu o modificare de traiectorie. Iar pentru 2018 ne așteaptă o cursă cu obstacole, estimează Jadeja.

„Ne aflăm de ceva vreme într-un interval foarte periculos, în perioada 2011-2018. Este un ciclu de 84 de ani (numit „Time Cycle”), ceea ce înseamnă că un astfel de fenomen a mai apărut între 1928 și 1934, adică exact atunci când a avut loc Marea Criză Economică”, a explicat acesta. Jadeja arată că evoluția graficului indicilor economici din preajma Marii Crize este, până acum, identică în raport cu ciclul în care se situează economia acum.

„Așa că sunt îngrijorat că am putea vedea o amenințare la adresa economiei noastre în actualul „Time Cycle” la care asistăm chiar acum. Avem o situație aparte. Durează până în 2018 pentru acest fenomen, în mod special, iar îngrijorarea mea se referă la faptul că am putea vedea un declin brusc și accentuat care îi va încurca foarte tare pe investitori dacă aceștia nu sunt pregătiți”, a adăugat specialistul.

Jadeja este convins că scăderea vertiginoasă va avea loc în preajma a trei date: între 26 și 30 august, pe 26 septembrie și pe 20 octombrie 2016, în acest „Time Cycle”. Chiar dacă estimările sale nu sunt deloc bine, cel puțin investitorii au ceva timp să analizeze seriozitatea avertismentului și să se pregătească.

„Putem folosit datele de piață pentru a ajuta la proiectarea țintelor de preț, iar atunci când vedem prețul și timpul potrivit întâlnindu-se, există un potențial peste medie să se producă schimbări majore pe piețele global, a concluzionat Jadeja.

Citește și