Trei din patru români și doresc adoptarea monedei euro. Când estimează BNR că s-ar putea întâmpla acest lucru
Trei români din patru (75%) își doresc ca România să adopte moneda euro, iar 52% o consideră un lucru pozitiv, potrivit ultimului Eurobarometru.
Însă, pentru a putea trece la euro, România trebuie să îndeplinească trei criterii, iar în acest moment, țara noastră nu îndeplinește niciunul dintre ele.
Banca Națională a României estimează că adoptarea monedei unice europene ar putea fi posibilă în România cel mai devreme în 2028.
Între timp, Bulgaria se pregătește să adopte euro în 2024.
Potrivit estimărilor BNR România poate intra în zona euro până în 2028. 75% dintre români îşi doresc această schimbare, însă doar 52% consideră trecerea ca fiind un lucru pozitiv, arată un studiu Eurobarometru Flash, informează MEDIAFAX.
Ce spun specialiștii despre adoptarea euro?
Analistul financiar Emilian Duca susține că există și avantaje, dar și dezavantaje în ceea ce privește adoptarea monedei unice europene.
„În ce priveşte dorinţa de a intra în zona euro, e o dorinţă legitimă, şi o obligaţie pe care ne-am asumat-o la aderare. Avantajul principal va fi fară îndoială faptul că nu va mai trebui să faci schimburi valutare atunci când trebuie să te deplasezi într-o ţară sau în alta.
Dezavantajul vă fi că în politicile economice nu se va mai putea baza statul român pe politica monetară pentru a ţine în frâu inflaţia”, spune acesta.
La rândul său, analistul financiar Claudiu Vuța consideră că românii au în minte doar părțile pozitive ale adoptării euro, ignorând părțile negative ale unei asemenea schimbări.
„Nu se vor mai putea acorda măriri de pensii sau salarii din pix, pentru că aceasta va produce deficit bugetar, cu un deficit bugetar ridicat nu vom mai putea îndeplini condiţiile de aderare la euro.
Ne dorim să aderăm la zona euro, dar nu ştim tot ceea ce presupune acest proces. Bulgarii au mers pe drumul lor, sunt în anticamera aderării la zona euro şi şi-au propus ca până în 2024 să adere efectiv la zona euro şi să adopte moneda europeană”, spune analistul financiar.