Trei produse tradiționale românești, recunoscute de UE

Publicat: 01 11. 2014, 17:05

„Salamul de Sibiu”, „Peștele Novac afumat din Țara Bârsei” și „Telemeaua de Ibănești” ar putea fi următoarele trei produse tradiționale românești recunoscute la nivelul statelor comunitare.

La ora actuală,  documentația pentru „Salamul de Sibiu” se află pe site-ul Ministerului Agriculturii. Termenul limită pentru opoziție la nivelul țării noastre este 15 noiembrie 2014. După aceea, aceasta va fi trimisă mai departe către Uniunea Europeană. „Sunt semnale din țară că va fi o opoziție, trebuie să vedem despre ce este vorba ca să rezolvăm problema și să mergem mai departe cu documentația către Uniunea Europeană pentr a obține protecția și recunoașterea la nivelul Uniunii Europene pentru Indicație Geografică Protejată, unde va sta în opoziție timp de șase luni”, a declarat Viorel Morărescu, director general în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru Agerpres.

Cinci producători români s-au asociat, respectiv Agricola Bacău, Aldis, H&E Reinert, Salsi și Scandia România, pentru a obține Indicația Geografică Protejată.

În cazul celorlalte produse, „Peștele Novac din Țara Bârsei” și „Telemeaua de Ibănești”, documentația se află în stadiul final, la nivel european.

La nivel mondial sunt garantate 1.427 de produse tradiționale, dintre care 1.404 sunt deținute de UE. Cele mai multe produse protejate provin din Italia, Franța și Spania.