Trump și Juncker, acord privind comerțul: ZERO taxe, ZERO bariere și ZERO subvenții pentru bunurile industriale
Liderul de la Casa Albă și președintele Executivului UE au început discuțiile privind reducerea tarifelor și a altor bariere în comerțul între SUA și UE. Cele două părți au acceptat să suspende impunerea unor noi taxe până la finalizarea negocierilor, inclusiv taxele vamale la autoturisme și piesele de schimb din Uniunea Europeană, cu care președintele american amenințase anterior.
„Am convenit astăzi ca, înainte de toate, să acționăm pentru zero taxe, zero bariere și zero subvenții pentru mărfurile industriale non-auto,” se arată în documenul emis după întâlnirea Trump – Juncker de miercuri. „De asemenea, vom colabora pentru a reduce barierele și a crește schimburile comerciale în domeniul serviciilor, produselor chimice, farmaceutice, medicale, precum și pentru soia. Soia este un domeniu important. Uniunea Europeană va începe aproape imediat să cumpere mai multă soia de la fermierii noștri.”
Surprinzător, comerțul cu soia este important pentru Trump, ale cărui politici sunt susținute de agricultorii care o cultivă, odată cu escaladarea războiului comercial cu China, unul din cumpărătorii principali de pe piața americană.
„Am avut o zi foarte importantă. Începem să negociem chiar acum, dar deja știm unde o să ajungem„, a declarat Trump în cadrul unei conferințe de presă cu Juncker, desfășurată la Casa Albă. „Între SUA și UE există cel mai important acord bilateral, în valoare de 1 trilion de dolari,” explică președintele american într-un mesaj pe twitter. „Dorim să intărim această relație comercială, în beneficiul comun al cetățenilor americani și europeni.”
Negocierile se vor întinde pe o perioadă mai mare de timp, iar Donald Trump va încerca să rezolve și problema noilor taxe impuse de americani la importurile de oțel și aluminiu, care au declanșat imediat măsuri similare ale europenilor la importurile de motociclete Harley Davidson și la whiskey.
SUA și UE au mai anunțat că vor lucra împreună pentru a reforma Organizația Mondială a Comerțului și pentru a se adresa practicilor incorecte în comerț, au declarat Trump și Juncker într-o declarație comună.
„Am venit să încheiem un acord și asta am făcut,” a declarat Jean Claude Juncker la finalul întânirii.
„Am identificat mai multe domenii în care putem lucra împreună. Vom colabora pentru obiectivul de zero tarife la produsele industriale,” a declarat Juncker pentru reporteri, în urma vizitei sale în SUA. „UE va construi mai multe terminale pentru importul de gaze naturale lichefiate din SUA.”
Oficialii europeni au fost surprinși de profesionalismul cu care președintele american a abordat negocierile. „Am întâlnit UN ALT TRUMP decât cel pe care îl știam,” a mărturisit unul dintre membrii delegației UE. „Altul decât cel care scrie mesajele pe twitter și provoacă tot tărăboiul mediatic. Era concentrat și implicat și – în mod evident – decis să rezolve problema acestui acord.”
Desigur că Trump a punctat în stilul caracteristic, pentru alegătorii americani, succesul întâlnirii cu Juncker. „Este evident că UE, reprezentată de Jean Claude Juncker, și SUA, reprezentată de omul vostru de încredere, se iubesc,” a scris președintele american lângă o fotografie sugestivă.
În afară de eliminarea taxelor, cele două părți au convenit să demareze negocieri și pentru armonizarea standardelor și simplificarea schimburilor comerciale din industria chimică, farmaceutică și a produselor medicale. Uniunea Europeană a dat semnale că va mări importurile de gaz lichefiat din Statele Unite, subiect intens criticat de Trump în precedenta întâlnire de la Bruxelles.
„E grozav să ne înțelegem din nou cu UE,” concluzionează Trump. „A fost o zi importantă pentru comerțul liber.”
Nu este clar cât vor dura negocierile dintre SUA și Uniunea Europeană și – mai ales – cât timp va rezista acordul de suspendare a impunerii noilor taxe vamale cu care cele două părți s-au amenințat reciproc în ultima perioadă. Mai sunt multe subiecte delicate de abordat, printre care controversatul Acord Transatlantic (TTIP), reformarea Organizației Mondiale a Comerțului sau importurile de produse agricole. Reprezentanții UE își mențin rezervele, deoarece se tem de schimbările bruște și radicale de atitudine ale președintelui Donald Trump, remarcate în discuțiile similare pe care americanii le-au avut cu China la sfârșitul anului trecut.