Prima pagină » Economic » „Tu cât de norocos te simți?” TOP 5 cele mai BIZARE ÎNTREBĂRI la interviul de angajare și RĂSPUNSURILE CORECTE

„Tu cât de norocos te simți?” TOP 5 cele mai BIZARE ÎNTREBĂRI la interviul de angajare și RĂSPUNSURILE CORECTE

Vânezi de mult un nou loc de muncă. Ai aplicat pentru acest post, ai făcut tot ce ți-a stat în putință pentru a te pregăti pentru interviul de angajare și crezi că ești gata să "îl înfrunți" pe recruitor. Greșești. Nu ai luat în calcul elementul surpriză pe care acesta îl va folosi și vei pierde șansa de a obține locul de muncă mult visat.

Ai ajuns la interviul de angajare, te-ai prezentat, ai avut o discuție cât se poate de serioasă cu recruiterul și ai făcut totul pentru a da dovadă de profesionalism. Desigur, ai toate calificările necesare pentru a obține job-ul. Apoi te blochezi. Motivul? Recruiterul și-a folosit „asul din mânecă” pentru a vedea cine ești cu adevărat, nu persoana pe care o „vinzi” la interviu.

„Spuneți-mi, vă rog, cum vă țineți șosetele în sertar?”. Din acest punct, interviul de angajare se transformă într-un joc de ruletă – dai sau nu răspunsul corect. De el depinde viitorul tău job.

O astfel de întrebare a fost pusă unui candidat care aplica pentru un post în sectorul bancar din România. Răspunsul corect depinde de modul în care compania își imaginează angajatul potrivit pentru postul vacant. Dacă îți ții șosetele aruncate la întâmplare prin sertar, e posibil să pierzi job-ul pentru că nu dai dovadă de organizare în viața personală și, probabil, nici în cea profesională.

Acesta este doar un exemplu. Angajatorii folosesc din ce în ce mai des seturi de întrebări neobișnuite pentru a vedea personalitatea candidaților, reacțiile acestora în momentul în care sunt puși într-o situație inedită și pentru a analiza mecanismul de gândire care stă în spatele răspunsurilor lor.

Pentru a afla mai multe despre această practică am discutat cu Oana Datki, country manager al firmei de recrutare Consulteam România. Ea ne-a explicat că foarte mulți candidați vin cu lecția învățată de acasă, cu răspunsuri repetate și cu replici pe care le dau în fața recruiterilor pentru că experiența le-a arătat că sunt cele mai potrivite la anumite întrebări. Din această cauză, angajatorii au nevoie de ceva care să spargă monotonia și să scoată la suprafață adevărata personalitate a omului din fața lor.

„Interviul este un joc de ruletă în sine pentru că avem la dispoziție între 45 de minute și o oră și jumătate în care omul din fața noastră, cu care ne întâlnim prima oară, să își facă o opinie despre noi, atât pe plan profesional, cât și personal. Într-o oră și jumătate, ce fel de afinități poți descoperi? Nu ai foarte multe șanse”, a declarat Datki pentru gândul.

„Între noi fie vorba, știm cu toții că prima impresie se formează în primele trei secunde când ai intrat în cameră. Într-o oră de interviu, dacă nu folosești niciun test, dacă nu ai niciun fel de reper, e clar o ruletă. Oamenii pot să disimuleze sau pot să se blocheze din cauza căldurii, din cauza tonului vocii celui din fața lor”, a mai adăugat ea.

Arată-mi cheile și spune-mi: cât de norocos te simți?

Întrebările-surpriză au ținte clare, nimic nu este lăsat la voia întâmplării, iar răspunsurile sunt analizate la sânge. Ele sunt adresate pentru a obține o informație legată de personalitatea sau de preferințele candidatului, elemente necesare pentru postul respectiv.

„Am întâlnit candidate care povesteau că atunci când au fost la alte interviuri au fost rugate în timpul discuției să își scoată cheile din poșetă, managerul din fața lor vrând să vadă cât timp durează această operațiune. Dacă era o chestiune foarte simplă și rapidă, primeau o notă bună la capitolul organizare. Iată că nu este un haos în geanta doamnei, deci probabil nici în viața personală și, probabil, nici în viața profesională”, explică specialista în HR.

FOTO: Publimedia/Shutterstock

Și exemplele pot continua. Dacă avem un post de contabil, toate aceste întrebări bizare vor fi legate de partea de organizare, de gândire analitică, de atenție la detaliu. Pentru un post în vânzări, recruiterii se vor axa pe un alt tip de competențe și de trăsături de personalitate. Îi va interesa, de exemplu, câți prieteni foarte buni ai în viața personală pentru a vedea cât de sociabil este candidatul și cât de ușor relaționează cu cei din jurul lui.

„Am mai întâlnit întrebări foarte simpatice legate de cât de norocos te consideri. În momentul în care răspunzi sub 8, din păcate, nu vei mai fi angajat oricât de pregătit erai, oricât de bine răspundeai cerințelor postului”, spune Datki, menționând că un astfel de răspuns denotă că persoana intervievată nu are o atitudine pozitivă, de luptător, pe care corporația și-o dorește.

Atenție, totodată, la întrebările de la care nu este așteptat un răspuns corect, ci expunerea unui mecanism de gândire adecvat situației. „Avem un client care întreabă candidații câte pâini se consumă zilnic în București. Nu așteaptă să primească un răspuns statistic corect. Sub nicio formă. Probabil că nici nu știe câte pâini se consumă zilnic în București. Este vorba de modul în care omul din fața ta va începe să gândească. , ”, amintește specialista în HR.

Candidații nu trebuie să încerce să impresioneze la interviurile de angajare cu unele cunoștințe pe care nu le au. Datki explică de ce. Dacă un candidat spune că este pasionat de istoria României, recruiterul îl poate întreba ceva, iar un răspuns incorect îl va decredibiliza pe cel care vizează postul vacant.

Ce domnitor ți se pare cel mai interesant?>

„Dacă omul respectiv, care el singur a zis că este pasionat de istorie, o să îți spună că Vlad Țepeș a domnit pe la 1900 s-ar putea să avem o problemă și candidatul să fi zis acest lucru pentru că i s-a părut că sună bine, pentru a impresiona”, spune county managerul Consulteam.

Ce alte întrebări bizare se mai folosesc la interviurile de angajare

Ghicitoarea de la companiile din sectorul financiar-bancar și IT: Ai două camere. Într-o cameră există trei întrerupătoare și în cealaltă trei becuri. Îți poți petrece cinci minute în camera cu întrerupătoarele și apoi 15 minute în cea cu becurile. Nu poți vedea dintr-o cameră în cealaltă. Nu ai voie să revii în camera cu întrerupătoarele odată ce ai părăsit-o. Poți apăsa pe întrerupătoare de câte ori vrei și cum vrei. Care întrerupător corespunde fiecărui bec?

Doar unul din zece candidați trec acest test, potrivit Business Magazin. Răspunsul corect? Intri în camera cu cele trei întrerupătoare. Aprinzi un bec, iar după 5 minute îl stingi. Înainte să ieși mai aprinzi un bec. Când intri în cealaltă cameră vei găsi un bec cald, aferent primului întrerupător, unul aprins, aferent ultimului și unul rece, aferent întrerupătorului la care nu ai umblat.

Întrebare de șef la Google România: Country managerul Google România, Dan Bulucea, s-a confruntat și el cu o astfel de întrebare bizară la interviul de angajare. El a fost întrebat „Câte avioane zboară la un moment dat?”.

„Am avut un timp de gândire, cei de acolo nu m-au grăbit. Am estimat numărul aeroporturilor din lume și numărul de avioane de pe fiecare aeroport. Nu mai știu cât a fost rezultatul, dar a contat ideea”, explica Bulucea pentru gândul în urmă cu câțiva ani.

Tot la Google, dar în SUA, este folosită întrebarea „Câte mingi de golf încap într-un autobuz școlar?”.

FOTO: Publimedia/Shutterstock

Întrebare pentru un post de asistentă personală la HootSuite: „Care este animalul care te reprezintă?” Șeful acestei companii folosește întrebarea inedită de fiecare dată când vrea să îi trieze pe candidați.

„În timpul interviului de angajare, am întrebat-o pe actuala mea asistentă personală care este animalul care o reprezintă. Ea mi-a spus că este rața, pentru că rațele sunt calme la suprafață, la se zbat în interior să rezolve lucrurile”, a explicat el. „Am crezut că acela a fost un răspuns extraordinar și o descriere ideală a rolului de asistentă personală. Ea lucrează la noi de mai bine de un an și este foarte bună la ceea ce face”, a mai adăugat acesta.

Ghicitoare pentru cei care vor să scrie cod pentru compania de software medical Epic Systems: Ai un buchet de flori. Toate, în afară de două, sunt trandafiri. Toate, în afară de două, sunt margarete. Toate, în afară de două, sunt lalele. Câte flori avem? Răspunsul corect este 3.

Alte întrebări bizare:

– Ești într-un vas cu vâsle care se află într-o cisternă cu apă. Ai o ancoră pe care o arunci peste bord. Lanțul ancorei este destul de lung cât aceasta să ajungă pe fundul cisternei. Crește sau scade nivelul apei din cisternă după ce arunci ancora? (Tesla Motors)

– Arunci o monedă în aer de 400 de ori. Care este probabilitatea ca aceasta să cadă de 220 de ori pe calura ? Rotunjește răspunsul la cel mai apropiat procent. (Goldman Sachs)

– Dacă ai putea să faci o singură mișcare de dans pentru tot restul vieții tale care ar fi aceasta? (Red Frog Events)

– Ești un pitbull sau un pudel? (Qualtrics)

– Câți oameni folosesc Facebook în San Francisco, la ora 14:30, vineri? (Google)

– Dacă nemții ar fi cei mai înalți oameni din lume, cum ai dovedi acest lucru? (Hewlett-Packard)

– Dacă ai fi un program Microsoft Office, care anume ai fi? (Summit Racing Equipment)

Au contribuit:

Operator – Cătălin Sanda
Editor montaj – Karin Frone
Producător – Cezar Helmis

Citește și