Tudose: Era inevitabil ca ROBOR să crească. Guvernatorul BNR trebuie să aibă grijă de aceste fluctuații
„La preluarea mandatului s-a spus că o să capotăm la sfârșitul lui august, că nu o să mai avem bani de salarii. Apoi toată lumea ne-a recomandat să fim mai blânzi cu anumiți operatori economici, că va veni și răzbunarea. ROBOR-ul nu avea cum să mai scadă. A atins un minim istoric ROBOR-ul în România. Nu avea decât să crească. Ce se întâmplă pe segmentul bancar, eu cred că puteți să-l întrebați foarte bine pe domnul guvernator al BNR, domnia sa coordonând și trebuind, cel puțin teoretic, să aibă grijă de aceste fluctuații”, a declarat Mihai Tudose.
ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut din nou, vineri, la 2,18% – un maxim al ultimilor trei ani, iar la celelalte scadențe (de la overnight la 12 luni) a avut creșteri pe linie, arată datele Băncii Naționale a României (BNR).
Indicele la șase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, s-a majorat la 2,29%, de la 2,19% cât fusese cotat joi, 16 noiembrie.
ROBOR la nouă luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a crescut la 2,31%, de la 2,22%.
La începutul acestui an, ROBOR la trei luni era cotat la 0,87%, iar din septembrie a început să urce, trecând pragul de 1%, apoi în 15 noiembrie a trecut și pragul de 2%.