Tudose, încă un atac la adresa băncilor: Deprecierea leului poate fi și „o răzbunare”. BNR trebuia să intervină, dar nu a făcut-o

Publicat: 24 11. 2017, 09:19
 
Prim-ministrul Mihai Tudose a reproșat Băncii Naționale a României, joi, într-o emisiune la Antena 3, că nu a intervenit pentru a stopa aprecierea euro în raport cu leul și că a permis băncilor să reducă nivelul minim al rezervelor.

Întrebat care este explicația deprecierii monedei naționale în raport cu euro, Mihai Tudose a răspuns: „Vă recomand călduros să vorbiți cu Banca Națională care ar trebui să fie un pic atentă la aceste lucruri. BNR poate și trebuie să intervină pe aceste lucruri. N-a făcut-o. Întrebați domnia sa, Banca”.

Un alt reproș adus Băncii Naționale este că a autorizat băncile să reducă nivelul depozitelor minime. „BNR a spus, în înțelepciunea ei, băncilor din România că sunt bune, solide și nu mai au nevoie să țină 10% depozite, că poate să fie 8% ceea ce le-a disponibilizat 500 de milioane de euro, dintre care 280 de milioane au plecat deja din țară. Ei au avut lei și i-au schimbat în euro ca să-i scoată din țară. Tot băncile au creat acest lucru”, a spus premierul.

Tudose a spus că va trebui ca Guvernul să aibă „o discuție foarte serioasă” cu conducerea BNR despre rolul unei bănci naționale.

Premierul nu a exclus ca deprecierea leului în raport cu euro să fie „o răzbunare” a băncilor. „Poate este și o răzbunare a unei părți a sistemului bancar datorită faptului că-i punem să plătească taxe pentru că, după ce am fost foarte determinați pe această zonă, au început să aibă profit. La 9 luni, sunt toate pe profit”, a afirmat Tudose.

Pe de altă parte, Tudose a menționat și existența unor „factori obiectivi” în deprecierea leului, precum creșterea consumului intern pentru produse de import. „Anul acesta s-au băgat trei miliarde de euro în agricultură (…) O parte din acești bani s-a dus în îngrășăminte. După cum știți, România a ajuns în situația în care să nu-și mai producă îngărșămintele chimice necesare în țară. S-a apelat la import, care se face în euro. Toate acestea au venit la pachet cu dezvoltarea”, a exemplificat Tudose.