Turiștii români au primit anul trecut despăgubiri de aproape 50 de milioane de lei pentru călătoriile cu incidente neprevăzute, dar asigurate
Asigurătorii din România au achitat anul trecut despăgubiri în baza asigurărilor de călătorie de aproape 50 milioane lei, adică aproape 10 milioane de euro. Este vorba suma totală achitată în 2023 turiștilor care au fost nevoiți să apeleze la servicii medicale și/sau non-medicale în străinătate sau chiar pentru anularea călătoriei.
Suma plătită în 2023 de companiile membre ale Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) este în creștere cu peste 32% față de 2022 și cu 171% față de 2021.
Înființată în 1994, UNSAR reprezintă 21 de companii de profil, ce dețin o pondere de peste 90% din piața locală de asigurări.
38 de dosare achitate pe zi
Asigurătorii au achitat despăgubiri pentru mai mult de 14.000 de dosare de daună, ceea ce, în medie, înseamnă peste 3.500 de lei pentru fiecare client al companiilor de asigurare.
Media calendaristică arată că în fiecare zi a anului trecut asigurătorii au achitat peste 131.000 lei – reprezentând plata pentru mai mult de 38 de cazuri de daună.
Din cele aproape 50 milioane lei, 80% au reprezentat cheltuieli medicale decontate de către asigurători turiștilor, diferența de 20% reprezentând cheltuieli ocazionate de anularea/întreruperea călătoriei (storno), pierderea/întârzierea bagajelor, servicii de asistență rutieră sau chiar acoperirea prejudiciilor produse terțelor persoane (răspundere civilă legală).
„Cu toții ne dorim o vacanță fără griji, dar, din păcate, uneori se ivesc și situații neprevăzute. Creșterea acestor despăgubiri de la un an la altul ne confirmă încă o dată importanța existenței unei soluții de protecție financiară – asigurarea de călătorie”, a declarat Alexandru Ciuncan, președinte și director general al UNSAR.
Cea mai mare despăgubire achitată anul trecut, în baza unei asigurări de călătorie de către o companie membră UNSAR, a fost de 45.000 de euro, reprezentând cheltuieli medicale pentru restabilirea stării de sănătate a unui turist.
„În acest context, cu provocări multiple, o asigurare de călătorie care să includă și acoperirea pentru anularea călătoriei este soluția potrivită pentru a trece mai ușor peste incidente nefericite petrecute chiar și în vacanță”, a declarat Alina Bărbulescu, specialist asigurări bunuri & proprietăți în cadrul UNSAR.
Cum arată piața asigurărilor
Per ansamblu, potrivit raportului pe 2023 al Autorității de Supraveghere Financiară, societățile de asigurare au raportat indemnizații brute plătite (excluzând sumele plătite de FGA), cumulat pentru cele două categorii de asigurări, în sumă de circa 7,71 miliarde lei, astfel:
- 6,28 miliarde lei sunt aferente contractelor de asigurări generale, înregistrând o creștere cu circa 0,7% față de anul anterior (6,23 miliarde lei);
- 1,43 miliarde lei sunt sume plătite pentru indemnizații brute, maturități și răscumpărări totale și parțiale, aferente asigurărilor de viață, înregistrând o scădere cu aproximativ 8% comparativ cu anul precedent (1,56 miliarde lei).
Potrivit ASF, asigurătorii au cumulat în anul 2023 prime brute subscrise (PBS) în valoare de aproximativ 18,2 miliarde lei, volum în creștere cu circa 10% față de cel înregistrat în anul anterior:
- primele brute subscrise aferente asigurărilor generale (AG) au fost în valoare de circa 15,2 miliarde lei, în creștere cu aproximativ 10% față de anul 2022;
- primele brute subscrise aferente asigurărilor de viață (AV) au fost în sumă de aproximativ 3 miliarde lei, în creștere cu 12% comparativ cu 2022.
Sursa foto: Shutterstock – caracter ilustativ