Turiștii străini care au vizitat România de Paște au fost întâmpinați cu uși închise. „Cărui turist străin îi trece prin minte așa ceva?”

Turiștii străini care au vizitat România de Paște au fost întâmpinați cu uși închise. Cărui turist străin îi trece prin minte așa ceva?
Publicat: 22/04/2014, 12:58
Actualizat: 31/01/2019, 01:41

„Nu trebuie să fim prea deștepți ca să ne dăm seama că produsul turistic conține și o parte de obiective precum muzeele care, dacă lipsesc, întregul produs este compromis. De mulți ani avem aceeași problemă cu aceste obiective, unde programul se încheie la ora 16:00, iar dacă vine o sărbătoare precum Paștele sau Crăciunul, se închid de tot”, a declarat agenției MEDIAFAX Dragoș Anastasiu, proprietarul grupului Eurolines, reprezentantul grupului german TUI în România.

El spune că atunci când găsesc muzeele închise, turiștii străini fie fac reclamații, fie scriu review-uri negative despre România pe diverse forumuri.

„Și duminică, în ziua de Paște, și luni, atât Muzeul Satului, cât și Palatul Parlamentului, cele mai importante obiective turistice din București, au fost închise. Noi am avut în București peste 600 de turiști germani în aceste zile, iar unii dintre ei ne-au trimis reclamații în care se plângeau că muzeele au fost închise”, a spus George Mărginean, proprietarul agenției Karpaten Turism, reprezentantul Neckermann în România.

Alți turiști germani, austrieci sau francezi, care au vizitat România zilele trecute, au fost revoltați că atât în Brașov și Sinaia, cât și în București, cele mai multe obiective de interes „i-au așteptat” cu porțile închise și fără să menționeze pe pagina de internet că de Paște obiectivul este închis.

„Eu și cu soțul meu am fost de Paște în Brașov și București și a trebuit să constatăm surprinși că foarte multe dintre obiectivele turistice au fost închise din Vinerea Mare până în Lunea Paștilor. Există oare vreun motiv pentru care la sfârșit de săptămână, când unele orașe sunt pline de turiști, obiective ca Palatul Parlamentului sau Castelul Peleș sunt închise? Noi călătorim foarte mult cu ocazia Paștelui, dar nicăieri nu am întâlnit o asemenea situație. Am întâlnit foarte mulți turiști care erau la rândul lor foarte supărați ca foarte multe obiective nu puteau fi vizitate decât de afară. Credem că acest lucru este dăunător pentru turismul românesc”, a scris marți o turistă germană într-o adresă trimisă unei agenții românești.

Majoritatea țărilor din Europa țin deschise muzeele de sărbători. Istvan Horvath, proprietarul agenției maghiare Imola Tours, a declarat pentru MEDIAFAX că toate muzeele din Budapesta au fost deschise zilele trecute.

„Parlamentul, Opera și toate muzeele din Budapesta au fost deschise de Paște. Acestea se închid de obieci lunea, dar de data asta au rămas deschise și s-au închis azi (marți – n.r.). În Budapesta au fost în aceste zile peste 200.000 de turiști. Este o mare greșeală să ții închise muzeele de sărbători, când se știe că vin cei mai mulți turiști”, a spus Horvath.

Gheorghe Fodoreanu, proprietarul agenției Invitation România, specializată în incoming, afirmă că atunci când obiectivele sunt închise de sărbători, pierderea este dublă: se pierd bani, de câteva ori mai mulți decât într-o zi obișnuită, dar se pierde și imagine.

„O altă mare prostie este că în timpul sezonului muzeele sunt deschise până la ora 16:00, pe când în alte țări programul este până la ora 20:00 sau chiar mai târziu. De Paște, Crăciun și alte sărbători, muzeele trebuie, de asemenea, să fie deschise. De fiecare dată, în această perioadă, turiștii străini fac reclamații, cer banii înapoi și spun că nu mai vin data viitoare”, a mai spus Fodoreanu.

El a adăugat că tocmai muzeele cu care se promovează România în străinătate, precum Peleș, Palatul Parlamentului sau Muzeul Satului nu au putut fi vizitate de turiști în această perioadă.

„Noroc cu mănăstirile din Bucovina, care sunt deschise pe tot timpul anului și avem și noi unde să ducem turiștii în aceste perioade”, a mai spus Fodoreanu.

Dragoș Anastasiu crede că nimeni nu are o viziune privind industria turismului, indiferent că muzeele sunt deținute de stat, autorități locale sau privați.

„Acestea sunt lucruri de interes național. Faptul că ținem aceste obiective închise de sărbători arată nivelul nostru de gândire mic sau foarte mic. Palatul Parlamentului este unul dintre cele mai vizitate obiective din București. Cum să fie închis de Paște? Cărui turist străin îi trece prin minte așa ceva?”, a mai spus el.

Turismul a avut anul trecut o contribuție totală de 5,1% la Produsul Intern Brut, ceea ce plasează România pe locul 154 în lune, din 184 de țări, în urma Albaniei, Bulgariei, Ungariei, Cehiei și Slovaciei, potrivit unui raport al Consiliului Mondial al Turismului (WTTC).

Cei 1,71 milioane de turiștri străini care au vizitat anul trecut România, majoritatea în interes de afaceri, au cheltuit 4,79 miliarde lei (1,08 mld.euro), cea mai mare pondere fiind deținută de sumele alocate pentru cazare, potrivit datelor anunțate de Institutul Național de Statistică (INS).

Deși numărul de nopți petrecute de turiștii străini în structurile de cazare din România a crescut anul trecut cu 5,1% turismul românesc este în continuare cu mult în urma statelor vecine, mai puțin de una din cinci înnoptări revenind vizitatorilor din afara țării. Turiștii străini au petrecut anul trecut în România 3,5 milioane de nopți, printre cele mai scăzute niveluri din UE, de peste patru ori sub rezultatele Ungariei sau Bulgariei.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Se deschid treptat secțiile în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
El este Ghiță, tânărul în vârstă de 29 de ani, care și-a pierdut viața într-un...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Activitatea stațiilor ITP din toată țara este oprită! Avarie majoră a sistemului informatic RAR
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
Cătălin Moroșanu se plânge de bullying. „Ți-ai luat bătaie, treaba ta”
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Babasha o ameninţă pe tânăra care a distribuit în mediul online imagini cu el in...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Femeile dorm mai puțin și se trezesc mai des decât bărbații