TVA la alimente s-ar putea REDUCE de la 24% la 9% ANUL VIITOR. Cu cât s-ar putea ieftini pâinea, carnea și ouăle
Guvernul a decis să ceară CE realocarea a 200 milioane euro către programe de infrastructură rurală și să anuleze proiecte nebancabile de sute de milioane euro din 2008-2010, pentru care beneficiarii nu au efectuat nicio plată în ultimii ani, fondurile urmând să fie alocate pentru noi proiecte agricole, scrie Mediafax.
Totodată, Guvernul a decis ca în proiectul de buget pentru anul viitor să fie inclusă o taxă pe valoarea adăugată de 9% pentru produsele agro-alimentare de bază.
Reducerea TVA pentru alimentele de bază este salutată de producătorii din industrie care susțin că măsura va duce la reducerea evaziunii fiscale și la scăderea prețurilor.
„Este singura decizie logică ce ar putea să oprească valul de scumpiri din toamna acestui an. Reducerea TVA va avea două efecte: reducerea evaziunii fiscale și implicit mai mulți bani la buget și scăderea prețurilor”, a declarat pentru gândul Sorin Minea, președintele Federației Patronale din Industria Alimentară (Romalimenta).
Președintele Romalimenta susține că o decizie în acest sens ar asigura menținerea puterii de cumpărare a consumatorului. „Prețul cărnii crește în fiecare zi. La cereale va exista o creștere masivă a prețurilor, cu circa 30%, însă adoptarea deciziei va asigura ca la consumator scumpirea să fie de 0%. Nu o va simți și își va păstra puterea de cumpărare ceea ce este benefic și pentru producători. Măsura reprezintă un balon de oxigen”, a mai adăugat Minea.
Mai mult, reducerea TVA va avea un impact pozitiv asupra încasărilor la bugetul de stat și va duce totodată la reducerea evaziunii fiscale, susțin reprezentanții din industria de morărit și panificație.
„Așteptam această decizie de câțiva ani de zile. După calculele noastre, dacă taxa pe valoare adăugată scade de la 24% la 9%, încasările la bugetul de stat vor crește cu 35%, iar evaziunea fiscală se reduce de la 60% la 15-20%”, a declarat pentru gândul Aurel Popescu, președintele Patronatului Român din Industria de Morărit și Panificație (ROMPAN).
Conform estimărilor ROMPAN, decizia se va reflecta și în prețurile alimentelor. „Este o măsură necesară pentru mediul de afaceri. Dacă va fi introdusă la începutul anului viitor, la 1 ianuarie, prețurile vor fi cu 15% mai mici decât la sfârșitul lunii decembrie”, ne-a declarat Popescu.
Franks, FMI: Guvernul nu are bani și pentru reîntregirea salariilor și pentru reducerea TVA
Jeffrey Franks, fostul șef al misiunii FMI în România, declara în primăvară că Executivul nu are resursele necesare pentru a reduce TVA la alimentele de bază decât dacă renunță la alte măsuri asumate cum ar fi reîntregirea salariilor sau restituirea contribuțiilor de sănătate încasate ilegal de la pensionari.
„Este posibil teoretic doar dacă vrei să iei din altă parte banii pe care îi vei pierde aici. Dacă vrei să renunți la creșterea salariilor și să nu mai dai înapoi banii reținuți din contribuții pensionarilor, atunci, da, poți folosi acești bani ca să reduci TVA la alimente. Nu cred că e o idee bună”, preciza Franks la acea vreme.
Mai mult, în opinia fostului șef al misiunii FMI în România, aplicarea unui TVA diferențiat pentru anumite produse ar putea crea probleme de colectare a taxelor.
„Țările care au sisteme complicate de TVA au și probleme foarte mari de aplicare și colectare a taxei. Or, avem deja destule probleme și așa cu TVA în România”, sublinia Franks.
Ce alte măsuri pregătește Guvernul pentru sectorul agricol
Totodată, Executivul intenționează ca în perioada imediat următoare să fie înființat, în parteneriat cu băncile, un fond de creditare din alocațiile de dezvoltare rurală, astfel încât să fie posibile accelerarea fondurilor UE și evitarea dezangajării a peste un miliard de euro la sfârșitul programului de dezvoltare rurală finanțat de UE.
Deciziile fac parte dintr-un set de măsuri pregătite de Guvern pentru sectorul agricol, au declarat agenției Mediafax surse oficiale.
„S-a decis ca TVA să fie redus de la 24% la 9% pentru produsele agro-alimentare de bază începând cu anul 2013, o măsură aplicată și în alte state membre UE, precum Belgia și Germania, și care este menită să asigure pe lângă protecția socială necesară și o creștere a ratei colectării la bugetul de stat. În același timp, în urma unei analize s-a constatat că sunt sute de milioane de euro blocate în proiecte contractate în 2008-2010, la care beneficiarii nu au efectuat nicio plată în ultimii 2-3 ani, fiind proiecte nebancabile. Guvernul a decis să le anuleze, iar fondurile să fie disponibilizate pentru noi proiecte”, au arătat sursele.
Guvernul intenționează totodată să suplimenteze fondurile pentru infrastructura rurală, având însă, în acest sens, nevoie de acordul Comisiei Europene.
„Au fost identificate deja 32 milioane euro pentru 16 proiecte și a fost transmisă Comisiei Europene o solicitare pentru realocarea unor noi sume, de circa 200 milioane euro, pentru aceste proiecte”, au afirmat sursele citate.
Premierul și ministrul Agriculturii vor susține, marți, o conferință de presă pe tema priorităților de guvernare în agricultură.