UDMR are o inițiativă prin care românii cu credite în valută le pot converti în moneda națională

UDMR are o inițiativă prin care românii cu credite în valută le pot converti în moneda națională
Publicat: 29/01/2014, 17:54
Actualizat: 04/08/2014, 13:54

Deputatul UDMR Bihor Cseke Attila spune că formațiunea are o inițiativă legislativă prin care românii cu credite ipotecare luate în valută ar putea să le convertească în moneda națională, la cursul valutar de la data contractării creditului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Deputatul de Bihor Cseke Attila a prezentat, miercuri, într-o conferință de presă, o inițiativă legislativă a grupului UDMR, despre care a afirmat că, dacă va fi adoptată, le va permite românilor cu credite ipotecare într-o monedă străină să le convertească în moneda națională, la cursul valutar de la data contractării creditului, această facilitate venind în completarea unei directive europene de reglementare a creditelor ipotecare, ce va putea fi aplicată din anul 2016.

„Peste 21 la sută din totalul creditelor luate de români sunt neperformante, adică au depășit scadența cu cel puțin 90 de zile, în timp ce la sfârșitul anului 2009 proporția era de trei ori mai mică. UDMR a depus o inițiativă legislativă care ar putea ajuta pe cei care au contractat credite ipotecare în monede străine și care acum nu-și mai pot plăti ratele, întrucât leul s-a devalorizat”, a spus deputatul Cseke Attila.

Cseke a arătat că, prin inițiativa înregistrată la Senat, UDMR dorește modificarea Ordonanței de Urgență a Guvernului 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.

„Propunem împărțirea riscului între bănci și consumatori. Cei care au contractat un credit în monedă străină să-l poată converti în moneda națională la cursul mediu din luna contractării. Astfel, un român care, de pildă, a luat un credit ipotecar în franci elvețieni în ianuarie 2007 l-ar putea converti în lei la cursul de atunci, din ianuarie 2007, adică de 2,07 lei, nu la cel de azi, de 3,69 lei”, a spus Cseke.

În condițiile în care în ultimii zece ani românii au preferat creditele în monedă străină din cauza dobânzii mai mici, deputatul bihorean consideră că această schimbare este necesară nu doar pentru debitori, ci și pentru bănci, întrucât cetățeanul va putea plăti ratele, iar banca își va recupera banii.

„S-ar reduce riscul executării silite a imobilelor ipotecate, care în unele situații a dus la adevărate drame”, a spus Cseke, arătând că, din cauza devalorizării pieței imobiliare, casele evaluate la contractarea creditului la valori mari au devenit insuficiente pentru plata creditului, după executarea silită.

„Așa, oamenii au rămas și fără case și tot cu credite”, a arătat parlamentarul.

Cseke a adăugat că inițiativa UDMR vine „oarecum” în completarea Directivei europene 541 privind contractele de credit ipotecare, aflată în dezbatere în forul legislativ al Uniunii Europene.

Conform sursei citate, propunerea de directivă are câteva reglementări menite să protejeze debitorii. De exemplu, băncile nu vor putea să-și remunereze angajații după numărul de credite contractate, așa cum se întâmplă în prezent, și vor fi obligate să ofere gratuit informații corecte clienților. O altă prevedere va permite clienților să ramburseze anticipat creditele, beneficiind de o reducere, dar și să își convertească orice credit în moneda națională la cursul valutar din ziua conversiei.

Dacă directiva va fi aprobată, ea va intra în vigoare cel mai devreme în primăvara anului 2016. Noile reguli europene se vor aplica doar contractelor de credit ipotecar semnate după intrarea în vigoare a directivei, așa că românii care deja au credite ipotecare nu vor beneficia de facilitățile ei.

În aceste condiții, Cseke speră că UDMR va avea sprijin din partea USL pentru modificarea OUG 50/2010, astfel încât să fie ajutați și cetățenii care deja au contractat credite.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Un bărbat a fost atacat de urs în Bistrița-Năsăud! Victima a fost transportată de urgență...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor