UE adoptă FACILITĂȚI pentru fermieri, după protestele masive din ultimele luni /Au fost prelungite măsurile comerciale în relația cu Republica Moldova

Publicat: 13 05. 2024, 19:11
Actualizat: 13 05. 2024, 19:12

This browser does not support the video element.

Consiliul Uniunii Europene a aprobat, luni, revizuirea Politicii agricole comune, prin anularea unor inspecții la fermele mici și relaxarea normelor ecologice stricte, după protestele masive organizate de fermieri.

”Astăzi, Consiliul UE a aprobat formal o revizuire punctuală a anumitor aspecte de bază ale Politicii Agricole Comune (PAC). Revizuirea intervine ca reacție la preocupările exprimate de fermieri în ultimele luni și ține cont de impactul evoluțiilor geopolitice, precum efectele invaziei ruse în Ucraina, și pe fondul fenomenelor meteo extreme”, anunță Consiliul UE.

”Această revizuire punctuală este rezultatul concret al eforturilor de reducere a birocrației și de a asigura simplificarea activităților fermierilor. (…) Acest lucru demonstrează că oferim rezultate pe baza promisiunilor făcute fermierilor europeni”, a declarat David Clarinval, vicepremier al Belgiei, țară care exercită Președinția semestrială a Consiliului UE.

Noile reglementări abordează elemente ale planurilor strategice în materie de agricultură, pentru a oferi ”simplificare”, ”a reduce povara administrativă” și a furniza ”mai multă flexibilitate” în îndeplinirea anumitor condiții ecologice, asigurând ”un cadru predictibil” pentru agricultori.

”Textul asigură un echilibru atent între necesitatea menținerii ambițiilor privind sustenabilitatea conținute în actuala Politică Agricolă Comună și asigurarea că preocupările fermierilor sunt abordate eficient și prompt”, subliniază Consiliul UE.

UE prelungește facilitățile comerciale acordate Ucrainei și Republicii Moldova

Uniunea Europeană a decis, luni, prelungirea cu un an a statutului comercial special acordat Ucrainei în contextul invaziei militare ruse, dar Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, a dat asigurări că vor fi menținute garanțiile pentru protejarea fermierilor comunitari.

De asemenea, Consiliul UE a decis prelungirea facilităților comerciale în relația cu Republica Moldova până pe 25 iulie 2025.

”Măsurile țin cont de preocupările părților din UE. În acest scop și ținând cont de creșterea semnificativă a importurilor de anumite produse agricole din Ucraina spre UE în perioada 2022-2023, noile Măsuri Comerciale Autonome conțin un mecanism de salvgardare consolidat. Acesta permite introducerea rapidă a măsurilor de remediere în cazul producerii unor perturbări semnificative pe piața UE în unul sau mai multe state”, a subliniat Comisia Europeană.

Foto: Profimedia