UE analizează posibilitatea majorării TAXELOR pentru mai multe produse agroalimentare rusești
Mai multe state membre din Uniunea Europeană vor să reducă veniturile Moscovei şi în acest sens au îndemnat blocul comunitar să introducă tarife pe scară largă pentru importurile piscicole şi agricole din Rusia şi Belarus, pe lângă taxele vamale stabilite pentru cereale la începutul acestui an.
În timp ce majoritatea statelor membre vor majorarea tarifelor pentru mai multe categorii de produse agroalimentare rusești, o mică parte îndeamnă la prudenţă, deoarece ar putea afecta prețurile din piața europeană.
Spre deosebire de sancţiuni, măsurile comerciale nu au nevoie întotdeauna de sprijinul tuturor statelor membre. Membrii UE încă analizează ce produse ar putea fi vizate. Oficialii europeni dezbat, de asemenea, problema îngrășămintelor rusești, pe care majoritatea le doresc demult restricționate.
Cu toate acestea, calendarul oricăror noi măsuri este neclar având în vedere că există numeroase obstacole juridice şi politice, relatează Bloomberg.
Rusia este cel mai mare exportator mondial de îngrăşăminte, cu o cotă de piaţă de 18%. Deşi producătorii ruşi de îngrăşăminte nu sunt vizaţi de sancţiuni, au fost forţaţi să îşi reducă exporturile, după debutul invaziei din Ucraina, din cauza problemelor logistice şi de plată.
Între timp exporturile şi-au revenit şi Asociaţia producătorilor ruşi de îngrăşăminte se aşteaptă ca în acest an exporturile să se apropie de nivelul record din 2021.
Separat, se lucrează la un nou pachet de sancţiuni, însă un set amplu de măsuri ar putea să aştepte până după ce se va încheia preşedinţia ungară a UE, în condiţiile în care Budapesta a blocat majoritatea acţiunilor care au legătură cu Rusia.