Prima pagină » Economic » UE aprobă legea Sustenabilității corporative /Sunt introduse STANDARDE ecologice și privind drepturile omului în procesul de producție

UE aprobă legea Sustenabilității corporative /Sunt introduse STANDARDE ecologice și privind drepturile omului în procesul de producție

Consiliul Uniunii Europene a aprobat vineri, în mod definitiv, legea privind rețelele de aprovizionare, care conține obligații privind respectarea drepturilor omului și a standardelor ecologice în procesul de producție.

Actul legislativ introduce obligații pentru marile companii privind impactul advers al activităților asupra drepturilor omului și protecției mediului înconjurător. Sunt prevăzute și responsabilități în materie de compensații asociate acestor obligații.

Reglementările nu vizează doar operațiunile companiilor europene, ci și pe cele ale filialelor și ale partenerilor din lanțul de producție și aprovizionare.

Negocierile au durat aproximativ doi ani, iar decizia de acum este definitivă. Companiile care au peste 1.000 de angajați riscă să fie responsabile în fața justiției europene dacă profită de încălcări ale drepturilor omului, de genul abuzurilor asupra copiilor sau muncii forțate, comise în rețeaua de producție și aprovizionare. În plus, companiile trebuie să respecte planurile climatice.

”Marile companii trebuie să asume responsabilități în tranziția spre o economie mai ecologică și spre mai multă dreptate socială. Directiva privind Sustenabilitatea Corporativă prin respectarea criteriilor rezonabile ne va oferi posibilitatea sancționării actorilor care își încalcă obligațiile. Este o acțiune concretă și semnificativă spre un loc de trăit mai bun pentru toată lumea”, a declarat Pierre-Yves Dermagne, viceprim-ministru al Belgiei, țară care exercită Președinția semestrială a Consiliul UE.

Directiva vizează companiile care au peste 1.000 de angajați și cifre de afaceri mai mari de 450 de milioane de euro, din domeniile producției de bunuri și furnizării de servicii, distribuirii, transporturilor și stocării de produse.

Actul legislativ prevede protejarea drepturilor omului, în special a drepturilor în domeniul muncii, în procesul de producție. De asemenea, sunt prevăzute standarde privind mediul și intensificarea transparenței corporative, inclusiv prin armonizarea cadrului legal la nivelul Uniunii Europene.

Standardele ar urma să fie aplicate și țărilor aflate în dezvoltare, ceea ce va genera verificări în rețelele internaționale de aprovizionare. Companiile vor trebui să verifice și să elimine elementele care generează impact negativ în materie de drepturile omului și de protecție a mediului, de la sursa de producție până la punctul de vânzare.

Foto: Profimedia

Citește și:

BCE va menține o abordare ”prudentă” /Tensiunile geopolitice și problemele piețelor imobiliare generează RISCURI în zona euro

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele

Citește și