UE impune minim 33% femei în conducerea companiilor listate la bursă, în contradicție cu raportul DRAGHI privind povara birocratică
Uniunea Europeană face un nou pas în promovarea echității de gen în afaceri, impunând marilor companii cotate la bursă să adopte măsuri pentru a crește prezența femeilor în funcțiile de conducere. Potrivit unei directive UE, până la 30 iunie 2026, cel puțin 33% din posturile de administrator din consiliile de administrație ale companiilor europene trebuie să fie ocupate de femei.
Aceste reglementări, adoptate după zece ani de discuții, vor obliga întreprinderile să implementeze proceduri de recrutare transparente și bazate pe merit, dar vin într-un moment în care raportul Mario Draghi atrage atenția asupra efectelor negative ale birocrației europene asupra companiilor.
Directiva „Femeile în consiliile de administrație”
Conform noilor reglementări, fiecare companie listată pe bursa din UE va trebui să transmită anual autorităților competente informații referitoare la reprezentarea femeilor și bărbaților în consiliile de administrație.
Dacă nu îndeplinesc obiectivele stabilite, companiile vor fi obligate să explice măsurile pe care intenționează să le adopte pentru a remedia situația. În plus, statele membre vor fi obligate să aplice sancțiuni, cum ar fi amenzi, pentru companiile care nu respectă aceste cerințe.
Excepție de la această regulă fac IMM-urile cu mai puțin de 250 de angajați, care nu sunt vizate de directivă, potrivit site-ului Parlamentului European. De asemenea, se va pune un accent important pe transparența procesului de recrutare, astfel încât selecția să se facă exclusiv pe baza meritului, fără a fi influențată de alte criterii.
Context
Comisia Europeană și-a prezentat inițial propunerea în 2012, iar Parlamentul European și-a adoptat poziția de negociere încă din 2013. Dosarul a fost blocat în Consiliu timp de aproape zece ani, până când miniștrii responsabili pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale au convenit în final asupra unei poziții în martie 2022. Negociatorii Parlamentului și ai Consiliului au ajuns la un acord în iunie.
În 2021, doar 30,6% dintre membrii consiliilor de administrație ale celor mai mari societăți cotate la bursă din UE erau femei, cu diferențe semnificative între țările Uniunii (de la 45,3% în Franța la 8,5% în Cipru).
Chiar dacă reprezentarea a crescut în consiliile de administrație, sub una din zece dintre cele mai mari companii cotate la bursă din țările Uniunii au o femeie pe postul de președinte sau de director general în 2022.
Criticile raportului lui Mario Draghi
În contrast cu aceste noi reglementări, un raport recent al fostului președinte al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, semnalează o problemă cu totul diferită: birocrația în exces care sufocă afacerile din UE.
În 2024, Draghi a subliniat că întreprinderile europene se confruntă cu trei obstacole majore cauzate de supragreglementare.
În primul rând, companiile trebuie să se conformeze frecvent la modificările legislative impuse de UE, ceea ce duce la suprapuneri și incoerențe în reglementări. Apoi, implementarea acestor reglementări la nivel național provoacă dificultăți suplimentare, având în vedere diferențele de aplicare în diferite state membre.
În al treilea rând, reglementările impun o povară disproporționată asupra IMM-urilor, în special a celor mici și mijlocii, care au resurse limitate pentru a se adapta la o legislație tot mai complexă.
Draghi atrage atenția că, deși Comisia Europeană a încercat să reducă povara reglementărilor prin programul „O mai bună legiferare”, rezultatele au fost limitate, iar impactul asupra afacerilor rămâne semnificativ.
Foto: Shutterstock
CITEȘTE ȘI: