UE impune tarife de până la 37% asupra importurilor de mașini electrice chineze /”Producătorii din China beneficiază de subvenții incorecte”

Publicat: 04 07. 2024, 17:01
Actualizat: 04 07. 2024, 17:02

This browser does not support the video element.

Comisia Europeană a anunțat, joi, decizia de a impune tarife vamale provizorii, de până la 37,6%, la importurile de mașini electrice din China, în contextul investigațiilor privind subvențiile acordate de Beijing.

”La nouă luni de la inițierea investigației privind subvențiile, Comisia Europeană a impus taxe provizorii asupra importurilor de mașini electrice din China. Pe baza investigației, Comisia Europeană a ajuns la concluzia că producătorii de vehicule electrice din China beneficiază de subvenții incorecte, ceea ce generează riscuri economice pentru companiile din Uniunea Europeană”, anunță Comisia Europeană.

Bruxellesul a dat asigurări că negocierile cu Administrația Chinei continuă. Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, a purtat discuții cu ministrul chinez al Comerțului, Wang Wentao.

”Contactele continuă la nivel tehnic în scopul ajungerii la o soluție compatibilă cu normele Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), prin care să fie abordate adecvat preocupările Uniunii Europene”, subliniază Comisia Europeană.

Noile tarife vamale, care se vor aplica provizoriu, sunt de 17,4% pentru compania BYD, de 19,9% pentru Geely și de 37,6% pentru SAIC.

Alți producători chinezi, care au cooperat în investigație, vor avea tarife vamale de 20,8%. Companiile care nu au cooperat vor fi vizate de taxe vamale în cuantum de 37,6%.

”Taxele vamale provizorii se vor aplica începând din 5 iulie pentru cel mult patru luni. În acest interval, va fi luată o decizie finală asupra tarifelor definitive, prin votul statelor membre UE. Când va fi adoptată, decizia va institui taxe pe durata de cinci ani”, subliniază Comisia Europeană.

Administrația de la Beijing a criticat constant tendințele protecționiste ale Uniunii Europene și a amenințat cu măsuri de retorsiune în relațiile comerciale.

Foto: Profimedia

Citește și:

ALEGERI în MAREA BRITANIE | Liderul laburist, potențial prim-ministru, EXCLUDE posibilitatea reintegrării țării în UE

Xi Jinping avertizează, la reuniunea din Kazahstan, asupra FRAGMENTĂRII sistemului mondial și vrea respingerea ingerințelor

Vladimir Putin vrea o nouă ordine mondială prin alianța RUSIA-CHINA, „pentru înlocuirea modelului euro-atlantic”