Uniunea Europeană va trebui să revizuiască instrumentele economice și comerciale pentru a fi mai competitivă în noul context geopolitic, afirmă Teresa Ribera, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, pledând pentru îmbunătățirea cadrului de acordare a subvențiilor și a normelor concurențiale.
”Destinația este clară. Eu vreau să contribui la construirea unei Europe cu o economie puternică, eliberată de emisiilor poluante, rezilientă și care produce locuri de muncă. O Europă care să le asigure prosperitatea cetățenilor și care să fie competitivă pe plan mondial”, a declarat Teresa Ribera, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, în discursul rostit la Conferința organizată de forumul ”Charles River Associates”.
Oficialul UE a pledat pentru configurarea unor politici care să stimuleze competiția, să creeze oportunități pentru companii, locuri de muncă, inovare în societate și avantaje pentru cetățeni.
Teresa Ribera a atras atenția că Uniunea Europeană trebuie să se adapteze noilor realități geopolitice.
”Lumea se schimbă într-un ritm rapid. Noile tehnologii transformă piețele. Inteligența artificială, folosirea datelor macroeconomice și platformele digitale modifică modul în care facem tranzacții, concurența și modul de trai. Apar noi competitori pe plan global. Țări precum China și Statele Unite se grăbesc să fie pe primele locuri în materie de tehnologii ecologice, microcipuri și inovare digitală. În plus, ne confruntăm cu provocări care necesită cooperare globală, cea mai importantă fiind schimbările climatice”, a subliniat Teresa Ribera.
”Trebuie să regândim toate instrumentele și modul de utilizare, pentru a ne asigura că sunt adecvate noilor realități. Acest lucru include și politicile în materie de competiție”, a subliniat vicepreședintele Comisiei Europene.
Teresa Ribera a cerut îmbunătățirea cadrului de acordare a subvențiilor și a normelor concurențiale, pentru stimularea investițiilor și avansarea tranzițiilor ecologică și digitală.
”Fondurile publice nu vor fi niciodată suficiente și nici nu ar fi corect un astfel de sistem. Avem nevoie de investiții semnificative din partea sectorului privat. Soluția o reprezintă stimulentele. (…) În primul rând, trebuie să consolidăm și să modernizăm politicile concurențiale. Apoi, trebuie să intensificăm controlul asupra platformelor digitale. Legea Piețelor Digitale este foarte importantă. (…) Vor fi necesare și subvenții, nu pentru stabilirea câștigătorilor și a celor care pierd, ci pentru protejarea celor vulnerabili și crearea stimulentelor adecvate”, a insistat Teresa Ribera.
”Europa își stabilește noul model de afaceri, iar competiția este o parte importantă, pentru trasarea direcției Europei în care vrem să trăim. O Europă competitivă, ecologică, rezilientă și corectă”, a concluzionat vicepreședintele Comisiei Europene.
Foto: Profimedia
Citește și: