Comisia Europeană a prezentat, marți, noile taxe vamale care urmează să le fie impuse producătorilor chinezi de mașini electrice, semnalând că ar putea fi afectată și compania americană Tesla, dacă va face exporturi de pe teritoriul chinez.
”Astăzi, în cadrul investigației vizând subvențiile, Comisia Europeană a prezentat planul de a impune taxe la importurile de vehicule electrice din China. (…) Există o ușoară ajustare a tarifelor: pentru compania BYD, 17,0%, pentru Geely, 19,3%, pentru SAIC, 36,3%, pentru alte companii care au cooperat în investigație, 21,3%, iar pentru cele care nu au cooperat, 36,3%”, anunță instituția.
Comisia Europeană precizează că și producătorul american Tesla va fi vizat de tarife vamale dacă face exporturi de pe teritoriul Chinei.
”A fost luată decizia de a aplica o taxă individuală companiei Tesla, în calitatea de exportator din China, fixată, în acest moment, la nivelul de 9%”, precizează Comisia Europeană.
La începutul lunii iunie, Comisia Europeană a anunțat taxe impuse vehiculelor electrice fabricate în China, după o investigație care a stabilit că industria chineză de profil beneficiază de subvenții masive. Decizia UE este încă provizorie, urmând să fie supusă votului statelor membre în noiembrie. Valdis Dombrovskis, comisarul UE pentru Afaceri Comerciale, a declarat că se așteaptă la un vot favorabil al Consiliului Uniunii Europene.
Pe 9 august, China a anunțat că va contesta la Organizația Mondială a Comerțului (OMC) decizia Uniunii Europene de a impune taxe vamale la importurile de mașini electrice chineze.
”Uniunea Europeană trebuie să își corecteze imediat practicile eronate”, a transmis Ministerul chinez al Comerțului, pledând pentru protejarea cooperării economice și comerciale și pentru menținerea stabilității industriei vehiculelor electrice.
”Analizăm atent detaliile plângerii formulate de China și vom reacționa în timp util în relația cu autoritățile chineze, în conformitate cu procedurile Organizației Mondiale a Comerțului. Avem încredere în conformitatea investigației noastre cu normele Organizației Mondiale a Comerțului, inclusiv în privința măsurilor provizorii”, a reacționat atunci Comisia Europeană.
Foto: Profimedia
Citește și: