UE suspectează că FACEBOOK și INSTAGRAM nu protejează minorii /”Sistemele ar putea stimula dependența comportamentală a copiilor”

Publicat: 16 05. 2024, 17:00

Comisia Europeană a inițiat, joi, proceduri formale de investigare a grupului Meta, deținătorul platformelor Facebook și Instagram, din cauza presupusei încălcări a reglementărilor privind protecția minorilor prevăzute în Legea Serviciilor Digitale.

”Comisia Europeană este preocupată că sistemele utilizate de Facebook și Instagram, inclusiv algoritmii, ar putea stimula dependența comportamentală a copiilor (…). În plus, Comisia Europeană este preocupată de metodele de verificare a vârstei implementate de platformele Meta”, anunță instituția.

”Facem un pas suplimentar pentru garantarea siguranței tinerilor utilizatori de servicii online. Prin Legea Serviciilor Digitale, am creat reguli care pot proteja minorii în interacțiunile online. Avem preocupări că Facebook și Instagram ar putea stimula dependența comportamentală, iar metodele de verificare a vârstei implementate de Meta nu sunt adecvate, astfel că vom lansa o anchetă extinsă. Vrem să protejăm sănătatea mentală și fizică a tinerilor”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene.

”Lansăm astăzi proceduri formale contra Meta. Nu suntem convinși că grupul a făcut suficient pentru a se conforma obligațiilor de atenuare a riscurilor efectelor negative asupra stării de sănătate mentală și fizică a tinerilor europeni pe platformele Facebook și Instagram. Vom investiga profund potențialele efectele care generează dependență, inclusiv cele de genul «găurii de iepure», eficiența instrumentelor de verificare a vârstei și nivelul protejării sferei private a minorilor în sistemele recomandate. Facem toate eforturile pentru protejarea copiilor noștri”, a afirmat, la rândul său, comisarul UE pentru Piața Internă, Thierry Breton.

La sfârșitul lunii aprilie, Comisia Europeană a lansat alte proceduri contra platformelor Facebook și Instagram, în cadrul eforturilor de blocare a campaniilor de manipulare electorală lansate de țări terțe. Prin această procedură experții Comisiei Europene vor verifica dacă politicile și practicile grupului american de tehnologie informațională Meta respectă normele privind conținutul politic și contracararea reclamelor care induc în eroare.

Foto: Profimedia

Citește și:

SCHIMBARE radicală la sistemul informatic al Casei de Pensii. Marcel Ciolacu: Vom elimina cozile la biletele de tratament