Prima pagină » Economic » UE vrea să interzică vânzarea de produse provenind de la animalele clonate

UE vrea să interzică vânzarea de produse provenind de la animalele clonate

UE vrea să interzică vânzarea de produse provenind de la animalele clonate
Clonarea animalelor de fermă, dar și importurile de produse provenite de la astfel de animale ar putea fi interzise definitiv în UE.

Comisia Europeană vrea să interzică vânzărea de alimente provenite de la animale clonate, importurile de astfel de animale, precum și tehnicile de clonare în cazul animalelor de fermă pe teritoriul Uniunii Europene (UE).

Interdicțiile ar putea intra în vigoare, cel mai devreme în 2016, în cazul în care Parlamentul European și Consiliul European vor da undă verde celor trei proiecte legislative adoptate în cursul săptămânii în acest sens de către membrii CE.

Mulți se întreabă însă dacă interdicțiile pe care vor să le impună oficialii europeni au o aplicabilitate practică, în condițiile în care, până acum, metodele de clonare nu au fost utilizate în UE.

Comisarul european pentru Sănătate Tonio Borg le răspunde „gurilor rele” că UE are nevoie de punerea în vigoare a acestei interdicții, în principal, din motive legate de bunăstarea animalelor. El este, totodată, de părere că utilizarea clonării nu este necesară în statele membre pentru obținerea materiei prime necesare industriei alimentare.

Video: Opinia comisarului european pentru Sănătate în legătură cu problema importurilor de produse provenite de la animalele clonate

Sursă: interviu viEUws/ag-press.eu

„Interdicția va avea un efect practic, chiar dacă clonarea nu este practicată în UE, pentru că se ridică în sine problema importurilor”, a explicat Borg într-un interviu viEUws.

Cum se pot vinde în UE produsele obținute de la animale clonate

Vânzarea alimentelor provenite de la animale clonare se poate realiza, la ora actuală, doar pe baza unei aprobări obținute pe baza unei evaluări științifice a siguranței alimentare realizate de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA).

„Până în prezent, niciun operator din sectorul alimentar european sau străin nu a solicitat o autorizație de introducere pe piață pentru alimente produse prin utilizarea tehnicii de clonare”, potrivit site-ului oficial al Comisiei Europene.

Membrii Parlamentului European au insistat recent să fie introdusă o metodă de etichetare a produselor provenite de la puii animalelor clonate. 

„Comisia a simțit că este necesară o perioadă de timp mai îndelungată pentru a cerceta această problemă. Am preferat să lansăm interzicerea tehnicilor de clonare și a importului de animale clonate, iar apoi să examinăm această problemă”, a explicat Borg, adăugând că nimic nu poate opri Parlamentul European să introducă în acest caz o nouă metodă de etichetare a produselor.

Mulți dintre europeni nu acceptă folosirea clonării în activitatea industriei alimentare

Mai bine de jumătate dintre locuitorii statelor membre UE nu ar accepta niciodată folosirea clonării în scopul producției alimentare, potrivit rezultatelor unui Eurobarometru.

Aproape jumătate spun, de asemenea, că nu ar cumpăra în niciun caz carne sau lapte provenite de la animale clonate, chiar dacă o sursă de încredere ar spune că produsele ar fi bune pentru consumul uman.

Infografic: Clonarea în scopul producției alimentare

Sursă: Eurobarometru, European’s attitudes towards animal cloning 2008

Conform datelor aceluiași Eurobarometru, 52% dintre români nu ar cumpăra produse provenite de la animale clonate, în timp ce 22% ar fi de acord să achiziționeze astfel de alimente în anumite situații.

Citește și