UGIR și-a desemnat noua conducere și continuă demersurile pentru consolidarea mișcării patronale din România

Publicat: 18 12. 2024, 18:07
Actualizat: 18 12. 2024, 18:21
Bobby George Marius Păunescu, noul Prim-Vicepreședinte al UGIR

Marți, 17.12.2024, la București, Uniunea Generală a Industriașilor din România (UGIR) și-a desemnat noua conducere executivă. În cadrul ședinței Adunării Generale a UGIR, cu unanimitate de voturi, în for statutar, a fost ales în funcția de Prim-Vicepreședinte domnul Bobby George Marius Păunescu, producător/regizor și președinte ARMIS.

În alocuțiunea sa, domnul Păunescu a ținut să sublinieze: „UGIR va continua demersurile pentru consolidarea mișcării patronale din România, de susținere și protejare a capitalului autohton, atât pe plan național, cât și internațional, precum și susținerea investițiilor străine în economia națională, prezente și viitoare.

Autoritățile române trebuie să renunțe la acțiunile și deciziile cu impact nociv asupra mediului de afaceri din România și să promoveze, în baza realului dialog social, măsuri cu un caracter pozitiv, capabile să conducă la bunăstarea tuturor companiilor care își desfășoară activitatea în țara noastră.

Mult mai important, începând cu 20 ianuarie 2025, Uniunea Generală a Industriașilor din România își va face simțită prezența ca principal interlocutor și partener al celor mai importante economii ale lumii. Mă refer la Statele Unite ale Americii, China, țările membre ale Uniunii Europene, Japonia, Coreea de Sud, India, Canada, Australia, economiile țărilor din Orientul Mijlociu și Americii Centrale și de Sud. Totodată, UGIR va începe să-și facă simțită prezența în țările continentului African.

Obiectivul meu personal, onorat și potențat de încrederea unanimă acordată de dumneavoastră, este ca, în maximum 18 luni, să se realizeze faptul că a deveni membru al Uniunii Generale a Industriașilor din România să reprezinte o onoare și o obligație pentru dezvoltarea economiei naționale.”

De menționat, în acest caz, aportul domnului Laurențiu Plosceanu, președinte ARACO și vicepreședinte al Comitetului Economic și Social European, forul suprem al dialogului social, va fi deosebit de important.

Conform votului unanim al Adunării Generale UGIR, conducerea Colegiului Permanent va fi asigurată de:

  • Președinte: George Constantin Păunescu
  • Prim-Vicepreședinte: Bobby George Marius Păunescu

Vicepreședinți:

  • Ramona Nicula (Președinte UGIR-Arad);
  • Laurențiu Plosceanu (Președinte ARACO, Vicepreședinte Comitetul Economic și Social European);
  • Dragoș Mihalache (Președinte Federația Moldova);
  • Iulian Zamfir (Președinte UGIR-Braila);
  • Conf. Univ. Dr. Constantin Cucosel (Președinte UGIR-Maramureș);
  • Av. Ovidiu Ifrim.

Totodată, a fost stabilită și structura membrilor Colegiului Permanent, formată din reprezentanți ai structurilor teritoriale și ai organizațiilor membre.

Cei prezenți la ședință au reiterat faptul că Uniunea Generală a Industriasilor din România – UGIR trebuie să își continue misiunea patronală, angajamentul asumat acum mai bine de un secol și să-și reconfirme puterea de veritabil partener social în România, subliniind rolul important al domnului președinte George Constantin Paunescu în continuarea activității celei mai importante structuri de reprezentare, națională și internațională, a întreprinzătorilor și capitalului autohton.

Reamintim faptul că Uniunea Generală a Industriașilor din România (U.G.I.R.) și-a făcut simțită prezența în viața economică a României încă de la începutul cristalizării activității industriale.

Astfel, la 23 martie 1891, un grup de industriași din București a pus bazele Asociației „Industria”, ocazie cu care se manifestă și primele luări de poziție în favoarea încurajării și protejării industriei naționale.

La data de 27 ianuarie 1903, Asociația „Industria” ia denumirea de Uniunea Generală a Industriașilor din România (U.G.I.R.) și, odată cu trecerea timpului și dezvoltarea sectorului industrial, își mărește aportul la dezvoltarea economică a țării, impunând prin politica sa numeroase măsuri legislative și administrative favorabile consolidării industriei României.

În special în perioada interbelică, bazându-se pe o structură organizatorică solidă și pe aportul gândirii și acțiunii celor mai străluciți și potenți industriași ai perioadei, U.G.I.R. a contribuit la o înflorire fără precedent a activității industriale, ceea ce a reprezentat un aport substanțial la creșterea avutului național și impunerea României ca un partener important în operațiunile de comerț exterior ale vremii. Începând cu 1924, U.G.I.R. devine membru fondator al Organizației Internaționale a Muncii de la Geneva. Recunoașterea internațională a Uniunii cunoaște o puternică dezvoltare, astfel că, în 1940, UGIR întreține relații de colaborare cu organizații similare din peste 18 state din întreaga lume.

De asemenea, în perioada premergătoare și din timpul celui de-al II-lea Război Mondial, UGIR a deținut o poziție cheie, reușind ca, printr-o politică permanent adaptată situațiilor create, să-și aducă un aport substanțial la sprijinirea materială a acțiunilor militare ale României și să contribuie la independența economică totală a țării în acea grea perioadă.

Pe fondul schimbărilor intervenite în 1991 în viața social-politică din România și odată cu punerea bazelor revenirii la o economie de piață liberă, necesitatea organizării apolitice și pe criterii profesionale a agenților economici a dus la reluarea activității U.G.I.R. începând cu data de 27 septembrie 1992, când aceasta a recăpătat personalitate juridică.


Sursa Foto:  Mediafax Foto – Bobby George Marius Păunescu