Ultima modă la birou: SOMNUL la locul de muncă. Care companii au DORMITOARE pentru angajați și de ce. Studiu: 99,7% dintre angajații din România suferă de STRES, EPUIZARE sau DEPRESIE
După ce Organizația Mondială a Sănătății a declarat stresul drept epidemia secolului 21, mai multe studii au scos la iveală pierderile uriașe pe care le au companiile din cauza fluctuațiilor de productivitate determinate de odihna insuficientă a angajaților. Astfel, a apărut conceptul de wellbeing la birou – adoptat pe scară largă de multinaționale. Somnul la birou este „the new black” în materie de reîncărcare a bateriilor la locul de muncă. Unii întreprinzători au văzut în asta chiar o oportunitate de business și au înființat, în cartierele de birouri ale centrelor urbane, locuri special amenajate pentru somnul în timpul zilei.
Stilul alert de viață care presupune o disponibilitate de 24 de ore din 24 și suprasolicitarea la birou au făcut, în scurt timp, ca aceste business-uri să devină extrem de profitabile.
„Într-o stradă liniștită lângă „Silicon Roundabout”, în cartierul londonez al tehnologiei din apropiere de Old Street, o femeie tânără, purtând o geacă de piele și glisând o valiză mică, sună la ușa unui fost depozit industrial. Ea este binevenită într-o unitate din interior. În cameră, o coloană sonoră cu sunete din pădurile tropicale, iluminarea redusă – o lampă mică cu lumină intermitentă. Un anunț în format A4 pe ușă spune: „Vă rugăm să mențineți liniștea, în această cameră se reîncarcă bateriile”, scrie wikitribune.com.
Unele companii oferă angajaților acest serviciu „gratis”. MetroNaps, de exemplu, este o fabrică de scaune speciale pentru un „pui de somn” de 20-30 de minute („EnergyPods”) care sunt proiectate special pentru birou. De la înființarea sa în 2003, MetroNaps a vândut aceste mini-paturi unor companii precum Google, Zappos, Cisco și Procter & Gamble. Fiecare scaun se vinde cu circa 13.000 de dolari. Astăzi, în SUA, aproximativ 6% din angajatori au spații amenajate pentru somn la birou, în creștere cu 1% față de anul 2008. Mai nou, angajații au spații de dormit la Uber, Ben & Jerry’s, Capital One Labs.
Potrivit Studiului de Stress Național 2018 publicat de Dynamic HR, 99,7% dintre angajații din România sunt stresați, suferă de stări de epuizare sau oboseală, stări deprimante sau triste, că 99% dintre aceștia sunt afectați de stresul emoțional, iar 97% de cel social.