Prima pagină » Economic » Ultimatum-ul lui Mircea Fechet, cu mâna pe pix: „Romsilva are ȘAPTE ZILE pentru a veni cu o propunere de reorganizare!”

Ultimatum-ul lui Mircea Fechet, cu mâna pe pix: „Romsilva are ȘAPTE ZILE pentru a veni cu o propunere de reorganizare!”

Ultimatum-ul lui Mircea Fechet, cu mâna pe pix:
Foto: Facebook Conducerea Romsilva
Ministrul Mediului a acordat un termen de șapte zile conducerii Romsilva de a veni cu o propunere de reorganizare. Mircea Fechet acuză fără echivoc conducerea regiei de management dezastruos, sugerând că este vorba de eufemism în acest caz. Ministrul se referă la „tot felul de prime, la bonificaţii, la premii, la pensionare sau alte situații”, care au dus la un profit ridicol al regiei care administrează public și privat aproape toate pădurile României.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat, miercuri, după întâlnirea cu conducerea Romsilva, că, a vrea să oprească cheltuielile nejustificate și că a dispus ca, începând din 2025, regia națională să nu mai acorde bonusuri. Potrivit demnitarului, toate direcțiile silvice care au avut pierderi anul trecut ar urma să fie desființate. Directorul general Romsilva, Marius Sîiulescu, a declarat că va prezenta conducerii ministrului un plan de reorganizare după ce va discuta și șefii de direcții, dar și lideri de sindicat.

Dezastrul Romsilva, „performanța” conducerii regiei

Dezastrul de la #Romsilva se datorează în principal managementului. Anul 2024 a fost un an prost pentru Regie și confirmă un trend descrescător pe ultimii 3 ani. Mă refer, în primul rând, la cifrele economice, la rata profitului, la cheltuieli şi la modul în care această instituţie este administrată. Profitul în ultimii trei ani a fost de 403, 252, respectiv 42 milioane de lei, subliniază Fechet.
Am spus că primul lucru pe care doresc să-l rezolvăm foarte rapid este legat de oprirea tuturor cheltuielilor nejustificate, fie că ne referim la tot felul de prime, la bonificaţii, la premii, la pensionare sau la alte situații”, a precizat ministrul Mircea Fechet în conferinţa de presă de la finalul întâlnirii, în care conducerea Regia Nationala a Padurilor – Romsilva a fost convocată la sediul MMAP pentru a discuta despre performanțele instituției în 2024, bugetul pentru anul 2025, prevederile contractului colectiv de muncă și restructurarea tuturor structurilor sale.

Pun mâna pe pix, pe cariocă…

În caz că cei din conducerea regiei refuză să se conformeze, Mircea Fechet promite să redeseneze personal organigrama instituției.

Am cerut o analiză foarte fermă, foarte strictă la nivel de direcţie silvică, la nivel de ocol silvic, la nivel de canton, pentru că există foarte multe anomalii. În măsura în care propunerea pe care mi-o vor înainta nu va satisface principiile pe care le-am enunţat, bineînţeles că voi fi nevoit să iau pixul, să iau carioca şi să mă apuc să desenez împreună cu colegii din minister noua structură a Regiei, promite ministrul pe Facebook.

Adio, directori pe viață

Însă ne propunem să reducem drastic numărul celor 99 de directori aflaţi astăzi în direcţiile silvice judeţene. E un număr disproporţionat de mare raportat la nevoile Regiei, a mai adăugat Mircea Fechet, subliniind că mai bine de jumătate din direcţiile silvice pierd bani în fiecare zi.
 În baza codului Silvic actual, nu vor mai exista directori puşi pe viaţă, cum sunt astăzi. Vor avea un contract de mandat, vor avea maxim două mandate, vor da examen la fiecare cinci ani, şi în baza unor indicatori foarte bine stabiliţi, ei îşi vor continua sau nu activitatea şi pot fi revocaţi oricând.
Reforma Regiei trebuie să fie profundă, reforma Regiei trebuie să ajungă până la celula de bază a regiei. Numărul angajaţilor trebuie corelat cu suprafaţa de pădure administrată. Nu mi se pare firesc că pentru aceeaşi suprafaţă de pădure să avem ocoale silvice care au angajaţi mai puţini şi alte ocoale silvice cu angajaţi mai mulţi”, a mai explicat Mircea Fechet.
 Ministrul a declarat, de asemenea, că, în prima lună a mandatului, a solicitat, în scris, un audit public extern al Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, făcut de un organism independent, al cărui profesionalism nu poate fi pus la îndoială, audit care, din păcate, nici astăzi nu i-a fost prezentat.
La întâlnire, au mai participat Paul Romeo Barbur, secretar de stat MMAP, Avram Alexandru, secretar general, în MMAP, Marius Dan Siiulescu, director general RNP și conducerea centrală a Regiei.
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter și fotoreporter la ZIUA. A mai colaborat ca ... vezi toate articolele

Citește și