Ultimul cadou electoral al guvernului PSD pentru primari. Ce bonusuri au primit șefii din teritoriu
gândul a atras atenția că proiectul conține, la articolul 13, o decizie care ar putea duce la „explozia” deficitului bugetar, respectiv majorarea creditelor de angajament pe care șefii autorităților locale le pot primi prin „Programul Național de Dezvoltare Locală”, derulat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Simplu spus, primarii depun proiecte de investiții la ministerul de resort care, după ce le aprobă, le va da undă verde autorităților locale să înceapă lucrările, plățile efective urmând să fie făcute în următorii trei ani. Pentru că ea nu reprezintă o cheltuială efectivă, ci doar posibilitatea de a angaja sume de bani care încă nu sunt disponibile, această prevedere nu are niciun impact bugetar în acest moment.
De la stadiul de proiect până la cel de ordonanță publicată în Monitorul Oficial, articolul 13 a suferit câteva modificări importante (în proiect avea un paragraf – în ordonanța publicată în MO are două paragrafe), cea mai notabilă fiind apariția unui „bonus” pentru administrațiile locale la categoria „Mașini, echipamente și mijloace de transport” sub forma unor credite de angajament în valoare de 121 de milioane de lei, respectiv 27,5 milioane de euro. Astfel, pe lângă proiectele de investiții locale, MADR va putea aproba și achiziționarea de mașini de către autoritățile locale, care vor fi plătite tot în anii următori.
Cum arată proiectul ordonanței de urgență privind rectificarea bugetară, publicat pe site-ul ministerului de Finanțe:
Cum arată același articol 13 din ordonanța de rectificare bugetară publicată în Monitorul Oficial:
O altă modificare importantă față de proiectul inițial este și majorarea creditelor bugetare pe care le pot obține autoritățile locale, tot de la MADR, cu un miliard de lei pentru anul în curs.
Autoritățile locale au un excedent de 2,6 miliarde de lei
La finalul primelor nouă luni din acest an autoritățile locale au înregistrat un excedent de 2,6 miliarde de lei, conform datelor oficiale ale ministerului de Finanțe, față de un excedent de 1,9 miliarde de lei în perioada similară a anului trecut. Reiese astfel, conform datelor actuale, că Guvernul aprobă cheltuieli mult mai mari în administrația locală în condițiile în care aceasta nu este în stare să cheltuiască nici măcar sumele bugetate.
În perioada ianuarie-septembrie a acestui an administrația locală a efectuat cheltuieli de capital, respectiv investiții din fonduri proprii, în valoare 4,27 de miliarde de lei, cu 7,2% mai mici decât în perioada similară din 2014.