Ioana Sfîrăială, acționar al Fondului Proprietatea, cheamă Ministerul Finanțelor, Guvernul și Comisia Națională a Valorilor Mobiliare într-un proces deschis Fondului în care solicită instanței să convoace AGA pentru discutarea unor documente care urmau să fie prezentate de fosta conducere a FP, informează Mediafax.
„La termenul de judecată care a avut loc în data de 3 decembrie 2012, partea litigantă (Ioana Sfîrăială – n.r.) a precizat că aceasta înțelege să se judece cu Fondul, Statul Român reprezentat de Ministerul Finanțelor Publice, Guvernul României și Comisia Națională a Valorilor Mobiliare, solicitând instanței să autorizeze o persoană care să convoace o adunare generală a acționarilor Fondului cu următoarea ordine de zi: aprobarea situațiilor financiare anuale pentru anii încheiați la 31.12.2010 și 31.12.2011; prezentarea Raportului Directoratului pentru anii 2010 și 2011; prezentarea Raportului auditorului pentru anii 2010 și 2011; aprobarea bugetului Fondului Proprietatea pentru anul 2012; completarea numărului statutar al membrilor Consiliului de Supraveghere al Fondului prin numirea a trei noi membri; aprobarea repartizării profitului net aferent anului financiar 2011 și agreerea valorii nete a dividendelor, precum și aprobarea unei date de înregistrare potrivit prevederilor legale”, se arată într-un raport transmis, miercuri, de Fondul Proprietatea Bursei de Valori București (BVB).
Având în vedere cererea formulată de Sfîrăială, Tribunalul București a stabilit un nou termen de judecată, în 14 ianuarie 2013, pentru a da „posibilitatea tuturor pârâților să își pregătească apărările”, potrivit Fondului Proprietatea.
Sistemul de conducere al Fondului Proprietatea a fost schimbat în AGA în septembrie 2010, când s-a trecut de la Directorat și Comitet de Supraveghere la un singur administrator. Atunci compania Franklin Templeton a fost desemnată administrator al Fondului Proprietatea.
Avocatul Ioana Sfîrăială a contestat, începând din octombrie 2010, majoritatea deciziilor AGA, motivând că Franklin Templeton nu avea dreptul să convoace AGA deoarece nu este administratorul Fondului. Ea a atacat în octombrie 2010 în instanță o parte din decizia AGA prin care Franklin Templeton a fost numit administrator, invocând că proiectul de modificare a actului constitutiv al societății nu a fost publicat în termenul legal, cu 30 de zile înainte de AGA.
În prezent, pe rolul instanțelor de judecată sunt înregistrate 39 de dosare între Sfîrăială și Fondul Proprietatea, iar alte 6 au fost închise.
Sfîrăială chiar a obținut la Tribunalul București (în decembrie 2011) și, respectiv, la Curtea de Apel București (în octombrie 2012) anularea unei hotărâri AGA a Fondului din septembrie 2010 prin care compania Franklin Templeton a fost numită administrator.
Ulterior deciziei Curții de Apel, Franklin Templeton a anunțat că va continua să administreze Fondului Proprietatea, în conformitate cu statutul actual, având în vedere că versiunea actului constitutiv la care face referire decizia instanței nu este cea în vigoare în prezent.
Deși acționarii Fondului Proprietatea au reconfirmat de două ori deciziile AGA luate începând cu septembrie 2010, ultima ratificare fiind pe 23 noiembrie, Sfîrăială a contestat inclusiv deciziile celei mai recente AGA.