Un afacerist italian și-a mutat fabrica în Polonia fără să anunțe angajații, pentru a evita proteste

Un afacerist italian și-a mutat fabrica în Polonia fără să anunțe angajații, pentru a evita proteste
Publicat: 23/08/2013, 15:21
Actualizat: 30/07/2014, 11:34

Un om de afaceri italian, proprietarul unei fabrici de componente electrice, și-a trimis angajații în concediu și a mutat pe ascuns uzina în Polonia, pentru a evita un conflict de muncă la anunțul că producția va fi transferată în Europa de Est, scrie Mediafax.

Fabriziu Pedroni, patronul Firem Srl, cu sediul în apropiere de Modena, le-a acordat celor 40 de angajați trei săptămâni de vacanță de vară, în luna august. În prima noapte de concediu, Pedroni a început să demonteze fabrica și să o mute în Polonia, potrivit Bloomberg.

„Dacă le-aș fi spus anterior că am de gând să transfer producția în străinătate, mi-ar fi ocupat fabrica și ar fi pus sechestru pe echipamente și utilaje. Adevărul este că am vrut ca afacerea mea să supraviețuiească, iar Italia nu îmi mai oferă condițiile potrivite”, a declarat Pedroni pentru Bloomberg de la noua fabrică din Polonia.

Angajații au aflat de intențiile patronului când mutarea era aproape de final. Un grup de angajați a reușit să blocheze ultimele 20 de camioane cu utilaje, iar decizia Firem a devenit o controversă la nivel național. Soarta celor 40 de angajați nu este clară.

Italia traversează o recesiune prelungită, iar revigorarea economiei întârzie să apară, pe fondul competitivității relativ slabe. Italia este pe locul 128 în topul productivității economice întocmit de Forumul Economic Mondial, cu o poziție în urma Burkina Faso, în timp ce Polonia ocupă locul 39. Capacitatea guvernului de a lua măsuri de stimulare a economiei și de a spriji mediul de afaceri este limitată, având în vedere datoria publică uriașă, de 130% din PIB, și deficitul bugetar.

Pedroni a primit mai multe amenințări la adresa sa și a familiei sale, dar spune că nu se va răzgândi și că vrea să asigure supraviețuirea companiei, fondată de tatăl său după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Companiile italiene, inclusiv concernul auto Fiat și producătorul de electrocasnice Indesit, mută treptat producția în străinătate, pentru a reduce costurile.

„Plecarea pe furiș este o decizie desigur discutabilă, care a distrus relațiile sale cu angajații și comunitatea, însă la fel ca mulți oameni de afaceri înaintea lui, Pedroni a abandonat vasul denumit Italia deoarece era singura soluție pentru supraviețuire. În Italia, multe companii precum Firem sunt pe pierdere de cel puțin 5 ani”, comentează pentru Bloomberg un profesor de strategie de business de la Universitatea Bocconi, Milano.

Pedroni susține că decizia sa a fost motivată de mai mulți factori, de la concurența dură din străinătate la costul ridicat al forței de muncă și taxele mari.

Firem a avut vânzări de 3 milioane euro anul trecut și este în pierdere din 2008, a precizat omul de afaceri, care a inaugurat în această săptămână fabrica din Polonia și nu are de gând să revină în Italia prea curând, având în vedere tensiunile dintre angajați. Afaceristul nu a participat la o întâlnire cu sindicatele și autoritățile locale, convocată de primăria din Formigine, orașul unde a funcționat fabrica de componente electrice.

Un parlamentar a calificat decizia lui Pedroni drept „cel puțin clandestină”, criticând lipsa de comunicare cu angajații și comunitatea locală.
În perioada 2002 – 2011, aproxiamtiv 27.000 de companii italiene cu vânzări anuale de peste 2,5 milioane euro au mutat producția în afara țării, potrivit unui raport. În 2011, cel mai recent an pentru care există date, în Polonia funcționau 737 de companii controlate de italieni, cu peste 67.000 de angajați, potrivit datelor oficiale.

Companiile mari nu au posibilitatea unei mutări rapide a producției, după modelul Pedroni, însă transferul are totuși loc.

Indesit a anunțat în luna iunie că va reduce numărul de locuri de muncă cu 1.400, sau o treime din total, mutând producția în Polonia și Turcia.

Fiat, care a avut în ultimii ani numeroase dispute cu sindicatele din cauza concedierilor și trasferului producției în strănătate, are peste 4.000 de angajați la fabrica Tychy din Polonia.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Momentul în care un bărbat își dă seama că de 30 de ani locuia lângă...
Horia Tecău, luat pe cameră din bar de șefa de la taxe și impozite Sector...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat...
„Plecați acasă!”. Turiștii din Barcelona au fost alungați de la terase și atacați cu pistoale...
Vali a murit la Costineşti, după ce şi-a presimţit sfârşitul: 'Să îmi reparaţi maşina şi...'
Cauza reală a morții lui Marilyn Monroe! Ce s-a întâmplat ore întregi cu trupul neînsufleţit...
Liceul în care un singur elev a luat examenul de Bacalaureat 2024
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Ce avere are Serghei Mizil: Fiul fostului demnitar a dezvăluit adevărul despre proveniența banilor săi...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Dacia lucrează la un nou model. Acesta va înlocui un BEST SELLER ce a dominat...
Tarom a anulat mai multe curse „din cauza indisponibilităţii temporare a membrilor echipajului de zbor”....
Imagini DE ARHIVĂ cu valurile de CĂLDURĂ de pe vremuri
Se schimbă iar Codul Rutier. Guvernul a dat ordin. Cine rămâne garantat fără permis
Lovitură de palat. Regina Letizia, în fața dovezilor
Rezultate Bac 2024. Notele de la Bacalaureat, publicate pe edu.ro! Cum se face contestație și...
VIDEO Edu.ro Rezultate BAC 2024: S-au afișat notele. Scrie codul tău și află ce medii...
Cât de mult îl iubește Corina Caciuc pe Laurențiu Reghecampf: “Nu cred că există un...
Nikita, marea absentă de la Neversea. Motivul pentru care n-a mai ajuns să cânte cu...
BANCUL ZILEI. Bulă, care de-abia şi-a cumpărat o maşină, merge la un service auto: Cât...
Cum învingeau oamenii căldura înainte de aerul condiționat? Foloseau ventilatoare de mână, mergeau la film...
×