Prima pagină » Economic » Un antreprenor român a renunțat la Italia pentru a promova producția de VINURI românești

Un antreprenor român a renunțat la Italia pentru a promova producția de VINURI românești

Un antreprenor român a renunțat la Italia pentru a promova producția de VINURI românești

Un antreprenor român a renunțat să se îmbogățească în Italia pentru a promova vinul românesc.  „Viitorul pieței de vinuri stă în soiurile autohtone”, a spus Tiberiu Marton, un antreprenor român din județul Timiș.

În 2016, acesta a pus bazele Cramei Agape Art & Nature, un mic producător de vinuri cu o misiune clară: să promoveze soiurilor autohtone și producția 100% naturală, fără chimicale. Doi ani mai târziu, primul vin produs de crama sa a ajuns pe piață. În prezent, portofoliul companiei numără şapte etichete.  Aceasta produce anual circa 12.000 de sticle, iar o mică parte din acestea sunt exportate spre Italia și Țările de Jos.

„Cred că nu putem concura pe piețele externe cu soiuri internaționale, pentru că sunt foarte multe țări care le produc deja. Străinii care vin în România caută ceva autentic, specific locului. Acesta este viitorul industriei locale de vinuri”, a declarat Tiberiu Marton în cadrul emisiunii „ZF 15 minute cu un antreprenor,” un proiect realizat de Ziarul Financiar și Alpha Bank.

Crama Agape  cultivă vița de vie bio, fără îngrășăminte chimice. Afacerea pune accent pe sustenabilitate și pe procese tradiționale de producție.

„Pentru produsele pe care le fac eu și pentru modalitatea mea de a cultiva vița de vie, piața nu este pregătită 100%. Totuși, observ o schimbare, mai ales în rândul tinerilor, care nu vor doar să guste vinul, ci să înțeleagă povestea din spatele sticlei, să afle cum se produce această licoare. Noi asta facem, ajutăm natura să se dezvolte cât mai bine, fără produse chimice,” a explicat antreprenorul.

Prin Crama Agape, Tiberiu Marton își propune să aducă în prim-plan soiurile românești și să atragă atenția asupra valorii lor atât pe plan local, cât și internațional.

„Îmi doresc să mai cresc puţin suprafaţa, poate la 10-12 hectare, doar cât să pot să gestionez, să pot să ajung dintr-un capăt în altul într-o zi, să am controlul. Când nu voi mai putea să am controlul, intervin alţi factori şi nu sunt pregătit pentru acest lucru“, adaugă Tiberiu Marton.


Sursa Foto: Envato

Citește și: EXCLUSIV | Topul vinurilor preferate de români. Care sunt mărcile favorite ale consumatorilor, potrivit expertului Cezar Ioan

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele

Citește și