Prima pagină » Economic » Un bancher din Texas: „Lăsați companiile petroliere nesăbuite să moară!”

Un bancher din Texas: „Lăsați companiile petroliere nesăbuite să moară!”

Un bancher din Texas: „Lăsați companiile petroliere nesăbuite să moară!
Bancherul texan Dick Evans - care a refuzat să primească împrumuturi în timpul crizei financiare - crede în capitalismul pieței libere, unde supraviețuiește cel mai puternic.

Unele din cele mai mari companii petroliere au datorii prea mari și nu vor putea supraviețui, dacă prețul barilului se va diminua sub 50 de dolari. Pe termen lung, acest lucru ar putea fi însă benefic, susține Evans.

„A fost prea cald, prea mult timp. Prea mulți bani, care au vizat prea puține tranzacții. Piața se va curăța de la sine”, subliniază Evans, directorul executiv al băncii Cullen/Frost din San Antonio.

Potrivit Deutsche Bank, producătorii de energie din SUA au beneficiat de obligațiuni și credite în valoare de 550 miliarde dolari, începând cu anul 2010.

Unele companii nu mai fac față presiunii. „Asta este bine. Este sănătos. Chiar și companiile bune devin neglijente. Unii se implică în afaceri care nu îi privesc”, spune bancherul din Texas.

Dincolo de concedierile în masă care vor avea loc, Evans se simte ușurat că industria energetică nu trăiește în negație. „Pentru cel care este concediat, da, este îngrozitor. Din punct de vedere al industriei, este foarte sănătos să înfrunți realitatea”, explică acesta. „Cu cât revii mai repede la realitate, cu atât mai repede îți vei rezolva problemele”.

Un studiu recent, realizat de Morgan Stanley, a inclus banca Cullen/Frost în rândul celor mai expuse instituții bancare din SUA la criza petrolieră. Raportul a relevat faptul că 36% din activele băncii sunt localizate în regiunile de exploatare a petrolului.

Evans îl critică dur pe analistul de la Morgan Stanley, care a scris analiza: „Acea persoană ar trebui îndrumată spre un control medical de specialitate…”.

Potrivit bancherului american, unii nu înțeleg că economia Texasului nu se bazează doar pe petrol. În prezent, statul poate obține venituri din industrii emergente, precum cea a medicinei, conchide Dick Evans. 

Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între ... vezi toate articolele

Citește și