Tăierea utilităților – energie electrică, gaze, apă curentă, canalizare și salubrizare – a fost interzisă anul trecut de autorități în timpul stării de urgență și ulterior în starea de alertă, însă, din cauza abuzurilor și a restanțelor semnificative acumulate, măsura a fost abrogată, la presiunea furnizorilor, în cazul energiei electrice și gazelor naturale. Rămâne în vigoare prevederea referitoare la alimentarea cu apă, canalizare și salubritate, dar, indiferent de starea de alertă, legea stipulează că un bloc întreg nu poate rămâne fără apă curentă dacă locatarii au încheiate contracte individuale.
După presiuni venite din partea industriei, care a reclamat căîntr-un an și aprăape trei luni a acumulat datorii de aproape un miliard de lei la plata facturilor la energie electrică și gaze, dar și lipsa pârghii legale pentru a recupera restanțele, Guvernul a adoptat, joia trecută, 5 august, un proiect de ordonanță de urgență care prevede eliminarea prevederilor prin care se interzicea deconectarea sau debanșarea consumatorilor de energie electrică sau gaze naturale în perioada stării de alertă.
Prevederea din actul normativ aprobat – Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 84/2021 – intră în vigoare după o perioadă de tranziție de 90 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, respectiv din 6 august, perioadă stabilită pentru a permite achitarea restanțelor.
Conform cifrelor citate în nota de fundamentare, prezentate de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER) și Federația Asociaților Companiilor de Utilități din România (ACUE), numărul clienților finali casnici și non-casnici de energie electrică și gaze naturale care nu au achitat contravaloarea consumului de energie electrică și/sau de gaze naturale înregistrat în perioada vizată de amânarea debranșărilor/deconectărilor a ajuns la circa 209.000, cu un cuantum al debitelor restante de aproximativ 249 de milioane de lei, la sfârșitul lunii mai.
Astfel, prin OUG 84/2020 a fost abrogat aliniatul (1) al art. 72 din Ordonanța de Urgență nr. 70/2020: „pe perioada stării de alertă, operatorii de transport și distribuție energie electrică și gaze naturale asigură continuitatea furnizării serviciilor, iar în situația în care este incident un motiv de debranșare/deconectare, amână efectuarea acestei operațiuni până la încetarea stării de alertă”. OUG 84/2021 a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în 6 august.
Totuși, rămâne în vigoare cel de-al doilea aliniat al art 72 din OUG 70/2020, care prevede că „pe perioada stării de alertă, operatorii de apă, canal și salubritate asigură continuitatea furnizarea serviciilor de utilități respective, iar în situația în care este incident un motiv de debranșare/deconectare, amână efectuarea acestei operațiuni până la încetarea stării de alertă”.
Mai mult, dacă un locatar nu-și plătește facturile individuale la apă sau canalizare, nu se poate debranșa întreg blocul, fie că e stare de alertă sau nu, potrivit prevederilor legii detaliate de avocat.ro
Concret, potrivit Legii nr. 241/2006 privind serviciul de alimentare cu apă și de canalizare, în cazul în care într-un bloc sunt încheiate contracte individuale, și nu unul colectiv, al asociației, cu furnizorul, acesta nu poate opri furnizarea apei sau nu poate sista serviciul de caanalizare în toată unitatea locativă.
Potrivit sursei citate, în astfel de cazuri, restanțierii la apă sunt debranșați individual, la fel ca îș cazul celor cu datorii la curent electric sau servicii de internet.
Pe lângă interdicția de a opri apa în întregul bloc în caz de neplată a facturilor individuale, furnizorii de astfel de servicii mai au, potrivit Legii nr. 241/2006, și următoarele obligații în cazul încheierii de contracte individuale de furnizare, potrivit avocat.net:
Potrivit legii, operatorii au dreptul să sisteze furnizarea acestor servicii clienților care nu achită contravaloarea acestora în cel mult 30 de zile calendaristice de la data expirării termenului de plată a facturilor, prin debranșarea de la rețelele publice de distribuție a apei ori de la rețelele publice de canalizare.