Un brașovean, un ieșean și un clujean se prezintă la un interviu de angajare. Ce îi cer angajatorului?
Pachetul salarial pe care l-ar putea obține nu mai este principalul criteriu după care tinerii români își aleg un job. Conform rezultatelor unui studiu realizat de Târgul de Cariere în patru dintre marile orașe ale țării, atmosfera de la viitorul loc de muncă și chiar siguranța postului sunt luate în considerare tot mai mult.
Condițiile de la locul de muncă, începând cu biroul propriu și ajungând până la spațiile de recreere destinate angajaților, sunt definitorii, spre exemplu, pentru tinerii sibieni. Din totalul celor intervievați, 61% cred că acesta este un criteriu foarte important atunci când îți cauți un loc de muncă.
Salariul, posibilitatea de la obține un telefon, un laptop, o mașină de serviciu sau o asigurare de viață sunt și ele foarte importante la angajare pentru tinerii din Sibiu (71%), dar mai puțin luate în considerare de către tinerii din Brașov, Iași și Cluj.
Pentru brașoveni siguranța locului de muncă este pusă pe primul loc, 63% dintre aceștia fiind interesați de acest aspect la angajare. Față de cei din Sibiu, care sunt interesați în număr mic de trainingurile și team buildingurile la care ar putea participa la noul loc de muncă (25%), tinerii din Brașov sunt atrași de această posibilitatea în proporție de 40%.
În cazul tinerilor din Iași, calitatea condițiilor de la locul de muncă este puțin importantă atunci când se află în căutarea unui job (32%). Ei pun pe primele locuri siguranța locului de muncă pe care îl pot obține și posibilitatea de a promova (52%).
Calitatea condițiilor de la locul de muncă este cel mai puțin valorizată de către clujeni, doar 28% dintre tineri fiind interesați de aceasta. Pentru cei din Cluj posibilitatea de promovare (63%) ș programele de dezvoltare personală (52%) la care pot participa sunt unele dintre cele mai importante aspecte pe care le au în vedere atunci când caută un job.
„Sentimentul de satisfacție are legătură directă cu așteptările pe care le avem, care sunt influențate de caracteristicile noastre personale precum și cele ale societății la care ne raportăm dar și de experiența anterioară sau comparațiile cu alte persoane similare”, explică Antonia Onaca, soluționist organizațional cu o experiență de aproape 10 ani în managementul și dezvoltarea resurselor umane.
„Acest lucru se aplică și atunci când evaluăm cât de satisfăcuți suntem de un anumit job, dar și cât de atractiv percepem a fi un potențial job”, adaugă ea.
Studiul se bazează pe 721 de chestionare completate de participanții la edițiile Târgului de Cariere din Iași, Cluj-Napoca, Sibiu și din Brașov. În total, peste 17.000 de tineri, cei mai mulți cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, absolvenți de facultate sau în ultimii ani de studiu, au participat la eveniment.